• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaplenjen ruski transporter AN-140 vredan 3,7 miliona evra: Ukrajinski obaveštajci uključeni u istragu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Viši antikorupcijski sud prebacio je vlasništvo na Ukrajinu, a letelica je ranije pripadala sankcionisanoj ruskoj korporaciji Rostec

  • 0
Ruski Avion Antonov An-140 Foto: Wikipedia/Alexander Usanov

Ukrajina je zaplenila i nacionalizovala ruski transportni avion Antonov AN-140-100, čija je vrednost procenjena na oko 3,7 miliona evra, prenosi FL360aero. Različiti izvore navode cenu novog aviona u rasponu od 9 do 11 miliona dolara.

Prema lokalnim izveštajima, Viši antikorupcijski sud prebacio je vlasništvo na državu Ukrajinu, a letelica je ranije pripadala sankcionisanoj ruskoj korporaciji Rostec.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) izveštava da je AN-140-100 predat Antonov korporaciji radi remonta, pre početka ratnih sukoba, ali nije vraćen u Rusiju.

Antonov An-140 Shutterstock
Antonov An-140 je moderni srednji avion izrađen kao naslednik proverenih putničkin An-24 i transportnih An-26 i An-32  za civilne, vojne i specijalne namene. U putničkoj varijanti može prevesti do 52 putnika. Sklapan je i u Iranu za lokalne potrebe ali sa upitnim kvalitetom izrade - tri primerka su doživela katastrofe.

Sporna letilica nalazila se prema ukrajinskim izvorima u vasništvu Vazduhoplovnog kompleksa S. V. Iljušin iz Moskve, inače deo korporacije Rostec, državnog konglomerata za promet naporužanja i vojne opreme.

SBU trenutno istražuje rad uprave ruske kompanije po članu 110-2 Krivičnog zakona (finansiranje akcija izvršenih u cilju promene granica teritorije ili državne granice Ukrajine).

Podsećamo, kanadske vlasti su na sličan način zaplenile tešli transporter avion An-124 Ruslan, koji je pripadao ruskom prevozniku Volga-Dnepr Group.

Letelica je bila parkirana na Međunarodnom aerodromu u Torontu (YYZ) od februara 2022, a biće prebačena u Ukrajinu i pored protivljenja Rusije.

(Aero.rs/SK)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>