• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

U strahu od ruskog napada: Rumunija nabavlja 32 lovca pete generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao glavni razlog za nabavku Lockheedovog F-35 aviona se navode tenzije sa Rusijom i strah od napada sa istoka

  • 5

Komšije sa Karpata bi u narednoj deceniji trebale da se opreme sa dve eskadrile novih Lockheed Martin F-35 Lightning II aviona. Kako prenosi portal Aero Time, rumunsko ministarstvo odbrane je u četvrtak 10. avgusta podnelo zahtev parlamentu za nabavku 32 aviona pete generacije čija se vrednost procenjuje na 5,9 milijardi evra, odnono 6,5 milijardi dolara.

Avion F-35 Pixabay

Kao glavni razlog za nabavku Lockheedovog F-35 aviona se navode tenzije sa Rusijom i strah od napada sa istoka. Ministarstvo je naglasilo značaj unapređenja odbrambenih kapaciteta jačanjem rumunskog ratnog vazduhoplovstva (Forțele Aeriene Române).

Ukoliko parlament odobri nabavku 32 Lockheed Martina F-35, Rumunija će ući u pregovore sa SAD oko kupovine avione. Prema pisanju portala Aero Time, tako nešto bi moglo da se završi već naredne godine kada bi Rumunija konačno mogla da naruči nove avione.

Imajući u vidu kompleksnost proizvodnje aviona ali i listu čekanja za najpopularniji proizvod među članicama NATO pakta, Rumunija bi početnu operativnu sposobnost sa F-35 mogla da dostigne tek 2032. godine.

Do tada će nebom iznad Karpata patrolirati Lockheed Martinovi F-16 avioni koje je Rumunija nabavila kao polovne od Norveške i Portugala.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je višenamenski avion pete generacije koji je zamišljen kao buduća okosnica američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF). Lightning II bi trebao da zameni nekoliko tipova aviona USAF-a, ratne mornarice i američkih marinaca.

Pored SAD, Lockheedov avion se koristi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Norveškoj, Italiji i drugim zemljama saveznicama. Mada je letelica papreno skupa, to nije sprečilo i ratna vazduhoplovstva sa skromnijim budžetom da nabave eskadrile F-35.

Među "siromašnijim" budućim korisnicima aviona se pored Rumunije nalaze i Grčka, Češka i Poljska.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    14. avgust 2023. | 13:35

    Nema narod sta da im jede,sirotinja...a oni nabavljaju ko da ce to da ih spase..

  • Nikolas

    14. avgust 2023. | 17:06

    U RUMUNIJI SU 2 AMERICKE BAZE SA 100 NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA PA JE STRAH OPRAVDAN !!! AMERI PROFITIRAJU JER SIRE STRAH OD RUSIJE I KINE !!!!!

  • Boki

    15. avgust 2023. | 06:18

    Bolje da nabave jeftinije avione ako izazovu komflikt sa Rusima manje ce ih kostati i ovako ce im Rusi sve polupati🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>