• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden odobrio obuku ukrajinskih pilota na F-16

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi čovek SAD dao zeleno svetlo za trening pilota na F-16 avionima

  • 0
F-15 avion, avioni, NATO,  Estonija Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense

Ukrajina je na korak bliža od upotrebe Lockheed Martin F-16 aviona nakon što je američki predsednik Džo Bajden odobrio obuku ukrajinskih pilota na ovom tipu aviona, prenosi portal Aero Time.

Tokom konferencije za medije prošle nedelje, zamenica Pentagonovog sekretara za štampu Sabrina Singh potvrdila je da je prvi čovek SAD dao zeleno svetlo za trening pilota na F-16 avionima kao i da će obuku u početku predvoditi Danska i Norveška.

Pozivajući se na anonimne izvore iz SAD, Politico je početkom avgusta preneo vest da je odabrana prva grupa od osam ukrajinskih vojnih pilota koji će biti poslati na obuku za F-16. Tako nešto je potvrdio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je na svom Facebook nalogu objavio da će piloti početi da se osposobljavaju za F-16 već ovog meseca.

F-15 avion, avioni, NATO,  Estonija Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense
Ukrajina uživa veliku podršku NATO zemalja kada se radi o obuci i nabavci, ili bolje reći donacijama, Lockheed Martin F-16 aviona.

Tokom ovogodišnjeg NATO samita u Viljnusu jedanaest članica saveza se obavezalo da će pomoći Ukrajini u domenu obuke ukrajinskih pilota, a sve je ozvaničeno potipisivanjem specijalnog memoranduma. Jedna od potpisinica koalicije je i Danaska koja je pored obuke najavila i donaciju 33 F-16 aviona.

Mada će ova nordijska zemlja zajedno sa Norveškom predvoditi inicijalni trening pilota, ukrajinski vazduhoplovci će se narednih godina najverovatnije obučavati u Rumuniji. Naše komšije sa Karpata su u julu najavile otvaranje trenažnog centra za F-16 avione.

Vrata ove institucije će prema rumunskom Vrhovnom savetu za nacionalnu odbranu (CSAT) biti otvorena kako za NATO članice tako i za Ukrajinu.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus A330MRTT

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>