• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksplozija u Zagorskom zavodu: Da li je gađana fabrika novih ruskih stelt aviona?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlog eksplozije još uvek nije poznat - lokalne vlasti tvrde da je došlo do nezgode ali je velik broj onih koji smatraju da je Ukrajina umešala prste

  • 0
Eksplozija u skladištu pirotehnike kod Moskve Foto: Valeria Kuznetsova / Sputnik / Profimedia

U sredu 9. avgsuta se dogodila velika eksplozija u Zagorskom optičko-mehaničkom zavodu (Загорский оптико-механический завод) u gradu Sergijev Posad na oko 75 kilometara od Moskve, prenosi Aero Time. Oblak crnog dima se nadvio nad fabrikom za koju ruski mediji tvrde da razvija napredni bombarder sa stelt sposobnostima.

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat - lokalne vlasti tvrde da je došlo do nezgode ali je velik broj onih koji smatraju da je Ukrajina umešala prste. Eksplozija u fabrici se dogodila nakon što je Rusija potvrdila da je oborila ukrajinske dronove na svojoj teritoriji te je vrlo moguće da je ovo bio deo napada.

Napad ili ne, čini se da je šteta na fabrici velika. Zagorski optičko-mehanički zavod proizvodi vojne dvoglede i uređaje za "noćni vid" ali jedan od važnijih programa zavoda je Poslannik -1OEP/L - projekat ruskog ministarstva odbrane.

Nekadašnji zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko je 2019. godine izjavio da Ruska Federacija razvija novu generaciju strateškog bombardera i nosača krstarećih raketa koji će nositi ime Poslannik.

Ruska novinska agencija TASS je tada pisala da će avion moći da koristi krstareće rakete iz postojećeg arsenala kao i nove projektile. RIA Novosti su takođe pisale o Poslanniku, navodeći da će avion imati stelt sposobnosti kao i da će moći da moći da prođe linije odbrane NATO pakta bez da bude primećen.

Nije poznato do koje faze razvoja se stiglo ali je sigurno da će eksplozija u fabrici usporiti rad na novom avionu.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus A330MRTT

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>