• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srušio se MiG-23 u Mičigenu: Nesreća na aeromitingu, pogledajte snimak pada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uništeni avion bio je demilitarizovan i u privatnom vlasništvu

  • 0
MIG 23 avion Shutterstock /JJW Photography

Tokom aeromitinga Thunder Over Michigan (Grmljavina iznad Mičigena), u gradu Ipsilanti, srušio se borbeni avion MiG-23UB Flogger, a žrtava srećom nije bilo.

Pilot i kopilot su se katapultirali na vreme, dok je letelica pala na parkirana vozila nadomak obližnje stambene zgrade, prenose mediji.

Incident je zabeležen 13. avgusta prilikom zatvaranja ovogodišnje manifestacije, upriličene na aerodromu Vilou Ran (YIP). Uništeni avion bio je u privatnom vlasništvu - zanimljivo je da registrovan kao N23UB pri čemu je N obavezan prefiks vazduhoplove u SAD dok je 23UB deo tipa aviona.

Treba istaći da je letelica svojevremeno demilitarizovana (skinuto je naoružanje i vojna oprema), a letela je kao “oldtajmer”, sa nekadašnjim oznakama sovjetskog RV i evidencijskim brojem 8107.

Lovac-bombarder proizvoden u SSSR trebalo je da uveliča završnicu aeromitinga, kada je iz nerazjašnjenih razloga došlo do problema.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak incidenta na kojem se vidi da su motori radili, kada su pilot i kopilot odlučili da se katapultiraju.

Ovaj podatak ukazuje da otkazivanje motora nije uzrok nesreće, ali treba sačekati zvaničnu istragu NTSB-a.

Dvojica muškaraca su kasnije prevezena u lokalnu bolnicu s lakšim povredama.

Mediji prenose da ovo nije prvi incident u kojem je učestvovao pomenuti MiG-23UB. Isti avion je 28. jula ove godine izgubio deo poklopca kabine, tokom aeromitinga u Oškošu (Viskonsin).

Tada je pilot uspeo da bezbedno spusti letelicu.

MiG-23 je nadzvučni borbeni avion iz sovjetske ere, razvijen kao presretač i jurišnik, u zavisnosti od opreme. Pored brojnih noviteta, poput radara, tada je predstavio i promenljivu geometriju krila.

Od 1969. godine, u većem broju varijanti, proizvedeno je 5.047 primeraka, koji su korišćeni u mnogim državama. Letelica je učestvovala u više ratnih sukoba, a najviše na Bliskom istoku.

Jedan primerak - vlasništvo iračkog vazduhoplovstva - zatekao se na remontu u VZ Zmaj pored Zagreba tokom prvog rata u Zalivu. Tokom raspada SFRJ i turbulentnih dešavanja i na Balkanu i na Bliskom Istoku, ovaj avion je prebačen prvo u BiH pa na kraju u Srbiju.

Privremeno je bio čak i izložen u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Prema neslužbenim informacija, Irak je - bez obzira na neupotrebljivo stanje aviona i tri decenije koje su prošle - izrazio u nekom trenutku interes da mu se avion vrati ali on je i dalje u Srbiji.

MiG-23UB je trenažna verzija MiG-23 sa dva sedišta.

(Aero.rs/SK)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>