• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekskluzivan video snimak: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripadnici Vojske Srbije snimili su u Sloveniji jedno od svojih angažovanja gde su devet dana učestvovali u saniranju posledice katastrofalnih poplava

  • 4

Srpski vazduhoplovci i padobranci vratili su se danas iz Slovenije gde su proveli devet dana pomažuću - zajedno sa kolegama iz mnogih drugih država - najugroženijima u katastrofalnim poplavama koje su zadesilu ovu nekadašnju jugoslovensku republiku.

Na snimku koji vam Aero.rs prikazuje, vidimo prevoz podvešenog tereta helikopterom Mi-17V5 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO. Snimak je napravljen najverovatnije na sportskom aerodromu u Slovenj Gradecu koji je bio tokom humanitarnih napora svojevrsna isturena baza za većinu helikoptera koji su pomagali Sloveniji. Iza srpskog helikoptera vidi se španski helikopter CH-46 Chinook.

Slovenački vojnici obezbeđuju prikačen ispod srpskog Mi17V5 na poletanju dok prilikom istovara na nekom sportskom terenu zajedničkim naporima sprskih i slovenačkih vojnika i vazduhoplovaca ali i civilnih službi istovaruju "leteći tovar" - flaširanu vodu i druge najpotrebnijie artikle.

Letač-mehaničar svo vreme posmatra podves kroz otvor na podu helikoptera. U helikopteru su se nalazili i pripadnici čuvene 63. padobranske brigade VS iz Niša.

Mi-17V5 Slovenija Ministarstvo Odbrane
Teret se prevozi podvešen kako bi se olakšao dotur do slabije pristupačnog mesta na koje možda ne može da sleti helikopter ali i da se skrati vreme - ako na polaznoj tački teret čeka spakovan bez potreba za utovarom a ne destinaci se samo "otkači" što u mnogome povećava efikasnost operacije

Helikopter Mi-17V5 može poneti do 4.000 kilograma podvešenog tereta

(Aero.rs/SI)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moni

    18. avgust 2023. | 23:12

    Treba pomenuti momke iz 63. padobranske...svaka čast momci živi bilo...

  • Припадник РВиПВО

    19. avgust 2023. | 00:37

    Треба поменути да људи из РВиПВО раде за све те "специјалне" јединице и на свакој вежби и приказу су ангажовани али држава и врховни командант немају слуха за то и повећавају коефицијент само "специјалцима",а кад се огласи војни синдикат са саопштењем они то окарактеришу као неосновано.

  • Ljubiša

    18. avgust 2023. | 23:37

    Pa oni su samo zato i spremni... a da... i za parade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>