• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danska: Prvih šest F-16 za Ukrajinu oko Nove godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danska je obhavila da će pored Holandije, Ukrajini isporučiti 19 borbenih aviona F-16.

  • 2
F-16 RV Danska Salinger Igor

Nekoliko sati nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uspeo da u razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom tokom posete toj zemlji dogovori isporuku 42 aviona F-16, Zelenskog je primila danska premijerka Mete Frederiksen zajedno sa ministrom spoljnih poslova Larsom Lokeom Rasmusenom, ministrom odbrane Jakobom Eleman-Jensenom i princezom Meri u vazdušnoj bazi Skridstrup na jugu Danske, preneo je AP.

Frederiksen je rekla da će Danska isporučiti Ukrajini 19 aviona F-16.

Ona je kazala da bi, kako se nada, šest moglo biti isporučeno oko Nove godine, još osam sledeće godine, a preostalih pet 2025.

Holandija nije precizirala koliko aviona će obezbediti Ukrajini, ali je Zelenski na svom Telegram kanalu saopštio da će Ukrajina od Holandije dobiti 42 aviona.

Još nije jasno koliko će brzo avioni biti u ukrajinskim rukama ili na ukrajinskom nebu, rekao je Rute i dodao da to zavisi od toga koliko brzo će ukrajinske posade i infrastruktura biti spremne.

Rute je to izjavio nakon što su on i Zelenski pregledali dva aviona F-16 parkirana u hangaru u holandskoj bazi u južnom gradu Ajndhovenu.

"F-16 neće odmah pomoći u ratnim naporima. To je ionako dugoročna obaveza Holandije", rekao je holandski premijer.

Rute je kazao da Holandija želi da avioni budu aktivni i operativni što pre.

"Ne sledećih mesec dana, to je nemoguće, ali nadamo se ubrzo nakon toga", istakao je on.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Reuters.

Danska je u petak saopštila da obuka počinje ovog meseca, a zvaničnici su ranije kazali da će ukrajinskim pilotima biti potrebno šest do osam meseci obuke.

Frederiksenova je rekla da je više od 70 pripadnika ukrajinskih snaga već u Danskoj i sprema se da počne obuku.

Sa druge strane fronta u Ukrajini, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pozvao je Evropljane da se "ne igraju avionima", komentarišući izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koja je odluku Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu, nazvala "dobrim danom za Ukrajinu i Evropu".

Medvedev je poručio da bi jedan od takvih "dobrih dana" mogao da bude poslednji za Evropu, prenosi portal Vedomosti.

Prethodno su SAD - kao proizvođač aviona i vlasnik tehnoligije - morale dati zeleno svetlu za isporuku trećoj državi, sto je američki predsednik Bajden formalno učinio prošle nedelje.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srele

    23. avgust 2023. | 22:02

    Samo saljite da Rusia moze testirat svija nova oruzja. Samo napred.

  • Srebrni

    9. septembar 2023. | 12:12

    Da vidimo šta smo imali..Danska,16 taktickih nuklearnih bombi,nije strasno za 7 miliona godina zemlja će postepeno prestati da vam bude radioaktivna...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>