• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljska nabavlja Apache: Dvanaest milijardi dolara za 96 helikoptera

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi AH-64E će zameniti legendarne ali već zastarele Mil Mi-24 jurišne helikoptere

  • 3

Poljske oružane snage će uskoro postati jače za 96 Boeing AH-64E Guardian borbenih helikoptera nakon što je Agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju SAD odobrila prodaju ovih letelica.

Vrednost ugovora za nabavku američkih jurišnih helikoptera iznosi 12 milijardi dolara, odnosno 11 milijardi evra. Pored samih helikoptera ovaj paket uključuje i logističku podršku, rezervne delove, naoružanje i arsenal naprednog naoružanja.

Za Poljske AH-64E su naručene 1.844 AGM-114R2 Hellfire protivtenkovske rakete, 460 AGM-179A projektila vazduh-zemlja i 508 Stinger 92K Block I protivvazdušnih raketa.

Kako Boeing ne može u kratkom vremenskom roku da odgovori na veliku potražnju za ovim ubojitim sistemima, američka vojska će Poljskoj isporučiti osam svojih helikoptera. Ove letelice će se nalaziti u floti Poljaka sve dok Boeing ne proizvede i isporuči prve primerke.

Novi AH-64E će zameniti zastarele Mil Mi-24 jurišne helikoptere koji se nalaze u floti poljskog ratnog vazduhoplovstva još od vremena Hladnog rata. Poljska je 2014. godine započela program zamene ovih letelica, nazvan Kruk (Gavran).

U konkurenciji sa Boeingovim helikopterom su se našli i Airbus Tiger, Leonardo AW249, TAI T129 i Bell AH-1Z.

AH-64D Apache borbeni helikopter U.S. Army photo by Lt. Col. Andy Thaggard
Početkom septembra prošle godine Poljska je konačno odabrala pobednika tendera, a dodatna radost za fabriku iz Sijetla bila je odluka Poljaka da umesto 32 naruče 96 helikoptera što će ih učiniti drugim najvećim korisnikom posle SAD.

AH-64 Apache je američki dvomotorni jurišni helikopter predstavljen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Helikopter je tokom godina pretrpeo mnoge modifikacije kako bi ostao i opstao na bojnom polju.

Poljska je za svoje potrebe naručila verziju AH-64E Guardian koja u poređenju sa varijantom AH-64D Apache Longbow ima jače motore General Electric T700-GE701D i lopatice rotora izrađene od kompozitnih materijala.

Unapređena je i povezanost sa ostalim faktorima i učesnicima na bojnom polju i oko njega preko JTIDS (Joint Tactical Information Distribution System). Čuveni Longbow radar po kome je od varijnte AH-64D Apache prepoznatljiv dobio je mogućnost rada i iznad vodene površine što otvara mogućnost dejstva i po plovećim ciljeva - ne treba zaboraviti da Poljska ima velike teritorijalne vode u Baltičkom moru.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    23. avgust 2023. | 18:23

    američka vojna industrija na čelu sa demokratama povukli se iz avganistana napravili rat u ukrajini tako da sad sve nato članice moraju da kupe novo naoružanje rakete helikoptete avione ...

  • Levi

    23. avgust 2023. | 18:08

    Neopraseni komarci 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>