• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski helikopter Mi-8 AMTŠ u rukama Ukrajinaca: Obaveštajci zavrbovali pilota da prebegne?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski medij Pravda tvrdi da je helikopter sleteo u Harkovskoj oblasti

  • 7
Helikopter VVS MI-8 AMTSH Shutterstock

Pripadnik ruskog ratnog vazduhoplovstva, odnosno Vojno-vazdušnih snaga (Военно-воздушные силы) prebegao je u Ukrajinu s helikopterom Mi-8, izvestila je tamošnja Pravda.

Ukrajinski medij se pozvao na visoko pozicionirane izvore iz obaveštajnih krugova, a ovu informaciju Aero.rs nije mogao nezavisno da proveri.

Misija je, navodno, trajala šest meseci, a završila se tako što je ruski pilot promenio rutu jurišno-transportnog helikoptera Mi-8 AMTŠ, dok je prevozio rezervne delove namenjene borbenim avionima Su-27 i Su-30SM.

Pravda piše da je Mi-8 sleteo u Harkovskoj oblasti, dok su pripadnici obaveštajne službe Ukrajine evakuisali porodicu pilota s ruske teritorije.

Na društvenim mrežama osvanule su navodne fotografije pomenutog helikoptera na kojima se vidi njegov tovar, prenosi AeroTime.

Ne dugo posle pisanja Pravde američka kuća CNN citirala je šefa ukrajinske obaveštajne službe, Kirila Budanova, koji je dao intervjuu za Radio Liberty:

“Uspeli smo da pronađemo pravi pristup čoveku. Stvorili smo uslove da njegovu porodicu izvučemo neotkriveno i da preuzme helikoper s dva člana posade, koji nisu znali šta se dešava. Kada su shvatili gde su sleteli, pokušali su da pobegnu. Nažalost, eliminisani su”, tvrdi ovaj izvor.

CNN takođe ističe da nije mogao nezavisno da proveri da se akcija odvijala na opisani način.

Američki medij podseća da kruže različite verzije navodnog događaja, a jedna glasi da je helikopter Mi-8 greškom doleteo u Ukrajinu, tačnije u centralni region Poltave.

Ako se ispostavi da su navedene informacije tačne, ovo ne bi bio prvi takav slučaj u istoriji ratovanja. Skoro u svakom ratnom sukobu, piloti su prelazili na drugu stranu. Početkom ratova u SFRJ zabeležen je slučaj preletanja helikoptera Gazela i Mi-8 iz JNA na stranu TO Slovenije.

Četvorica pilota-oficira preletela su avionima MiG-21 - jedan je sleteo u Austriju, a trojica na hrvatske aerodrome. Ova tri aviona, jer je onaj u Austriji ostao tamo sve vreme ratova, bili su dugo jedini borbeni avioni koje je Hrvatska imala na raspolaganju.

Dvomotorni transportni helikopter Mi-8 uveden je u službu Ratnog vazduhoplovstva SSSR daleke 1967. godine. Do sada je proizvedeno više od 12.000 primeraka u različitim verzijama.

Stotinak komada prošlo je kroz RViPVO nekadašnje SFRJ i danas Srbije, a takođe su bili ili su još okosnica transportnih helikopterskih kapaciteta mnogih država u okruženju: Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije, Češke i Slovačke.

Mi-8 AMTŠ je namenska jurišna verzija nosi isto naoružanje kao Mi-24, a opremljen je i uređajima za noćne uslove letenja.

(Aero.rs)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srele

    26. avgust 2023. | 13:52

    Americka propaganda poznata u svetu.

  • Banjac

    27. avgust 2023. | 17:04

    Sigurno se nije usrećio! Moraće u borbu protiv svoje Rusije, biće brzo na nišanu a porodica u stalnom strahu zbog osvete za ubistvo svojih nedužnih kolega!

  • Sinisa

    27. avgust 2023. | 22:15

    To sto je prebegao i izdao svoju zemlju to mu služi na čast, o tome možemo da raspravljamo da li nam se sviđa ili ne. Ali sto su zbog njega likvidirali ovu dvojicu, tu će ga stići karma kad tad!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>