• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Ukrajini: Pala dva aviona L-39, tri pilota poginula, među njima i 'Juice' Pilščikov

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navodi da je u pitanju bila "borbena misija", bez dodatnih informacija

  • 0

Pilot kapetan Andrij Pilščikov, poznatiji po svom pozivnom znaku Juice, jedan je od trojice poginulih u sudaru dva školsko-borbena aviona Aero L-39 Albatros u petak 25. avgusta iznad žitomirke regije, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navodi da je u pitanju bila "borbena misija", bez dodatnih informacija, prenosi portal The Drive. Poginuli si i piloti majori Vjačeslav Minka i Serhil Prolažin.

Major Pliščukov, inače pilot MiG-29 nosioc je ukrajinskog ordena za hrabrost III klase i pilot 2. kategorije.

Pliščukov, alias Juice bio je jedna od ikona rata u Ukrajini i neformalni ambasador ukrajinskog vazduhoplovstva. Zahvaljujući njegovim objavama na društvenim mrežama i nastupima u medijima, pre svega specijalizovanim za vazduhoplovstvo, mongi su mogli da steknu utisak iz prvog lica kako je biti u vazdušnom ratu - sa ukrajinske strane.

Jedan je od pilota koji su posetili SAD u okviru lobiranja da se Ukrajini odobri nabavka američkih borbenih aviona F-16.

Tamo je navodno dobio i nadimak Juice (engl. sok) jer je nije kozumirao alkoholna piće nego samo sokove.

Od poginulih kolega oprostili su se na aerodromu - uz zvuke piana koji je potom sibolično zapaljen - pripadnici  40. taktičke vazduhoplovne brigade uz poruku da su "oni od prvog dana ruske agresije branili ukrajinsko nebo i da nikad nisu bili pobeđeni u vazdušnoj borbi".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski takođe je odao poštu pilotima u svom obraćanju uz napomenu da je "istraga u toku i da će biti otkriveno šta se desilo".

Prema nepotvrdjenim informacijama, u sudaru su učestvovali avioni L-39 eskadrikiskih brojeva 102 i 107.

Ironija sudbine htela je da trojica pilota poginu dan pred svečano obeležavanje Dana Avijacije u Ukrajini. Dan avijacije obeležava se četvrte subote avusta, a ove godine to je bilo 26.8. 

L-39 Albatros je školsko-borbeni avion dvosed za naprednu i borbenu obuku, konstruisan i proivođen u Češkoslovačkoj. Dugo je bio - i još uvek je - avion na kojem svoje iskustvo stiču budući brbeni piloti svih vrsta avijacije, sem helikopterskih: lovačke, bombarderske i jurišne

Albatros je po svojoj nameni i performansama u klasi jugoslovneskog G-4 Super Galeba, koji se i danas koristi u RViPVO Srbije

(Aero.rs)

Video: Bivši teniser pokazuje kako vežba da dronom baca bombe na ratištu u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>