• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Severna Koreja: Stari lovci MiG postaju dronovi?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dronovi kamikaze dizajnirani su da udaraju direktno u metu i eksplodiraju

  • 0
SEVERNA KOREJA BORBENI AVIONI ARHIVA Shutterstock

Severna Koreja započela je “program modernizacije”, koji podrazumeva pretvaranje stotina zastarelih borbenih aviona u bespilotne letelice, tvrdi bivši južnokorejski obaveštajac Čoi Su Rjong.

On dodaje da će država reciklirati letelice iz vremena Sovjeta i pretvoriti ih u “dronove kamikaze”, prenosi The Korean Times.

Ovaj list podseća da se bespilotne letelice kontrolišu daljinski, a nakon izvršenih zadataka se vraćaju u bazu. S druge strane, “kamikaze” udaraju direktno u metu i eksplodiraju.

Napominje se da Severna Koreja decenijama unazad koristi daljinski upravljane avionske sisteme, odnosno da raspolaže odgovarajućom tehnologijom.

Južnokorejski medij citira i penzionisanog pukovnika Ratnog vazduhoplovstva, Hong Sang Pijoa, koji veruje da severni susedi verovatno imaju mogućnost da proizvedu i održavaju bespilotne letelice.

Uz to, smatra da Pjongjang poseduje tehnologiju za pretvaranje zastarelih aviona u “dronove kamikaze”.

Prema The Korean Times, Severna Koreja poseduje više od 400 lovaca sovjetske i kineske proizvodnje, od MiG-17 napravljenih pedesetih godina do MiG-29 koji su uvedeni u naoružanje osamdesetih godina prošlog veka.

Inače, ostalo je zapisano da su tokom Drugog rata za Nagorno-Karabah (27. septembar - 10. novembar 2020), u kojem su učestvovali Azerbejdžan s jedne i Republika Arcah i Jermenija s druge strane, korišćeni modifikovani sovjetski jednomotorci Antonov An-2.

Azerbejdžan je posedovao desetine lakih dvokrilaca koji su bili mamac za protivničke PVO sisteme, po kojima bi čim se otkriju dejstvovali drugi dronovi ili protivradarske rakete.

(Aero.rs/SK)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>