• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Video: Airbus Helicopters H145M na Open Fly In 2023 u Ćupriji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okupljanje vazduhoplovaca u Ćupriji bila je prilika da se vide jedan pored drugog helikopteri H145M Helikopterske jedinice MUP Srbije i RViPVO

  • 0
H145M Salinger Igor

Uz skoro 30 motornih zmajeva, jedrilica i ultralakih letilaca i sportskih aviona, Open Fly In 2023 u Ćupriji posetila su dva helikoptera H145M - jedan iz sastava 119. mešovite helikopterske eskadrile Zmajevi RViPVO Vojske Srbije i jedan iz Helikopterske jedinice MUP Srbije.

Ukupno devet helikoptera ovog tipa nabavljeno je od 2019. godine; pet za RViPVO i četiri za MUP.

Najsavremenije opremljeni helikopteri su u tom trenutku predstavljali - i još uvek predstavljaju - veliki tehnološki korak i za Vojsku Srbije i za MUP koji su decenijama koristili letilice dizajnirane šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Maskirno obojeni vojni H145M baziraju u Nišu, na aerodromu narednik-pilot Mihajlo Petrović, dok je dom elegantno plavo-srebrno obojenih policijskih helikoptera hangar Helikopterske jedinice MUP na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Helikopteri se razlikuju po opremi i naoružanju - neki od primeraka koje koristi RViPVO imaju mogućnost nošenja kontejnera sa mitraljezima i nevođenih raketnih zrna, proizvod domaće industrije naoružanja, dok su policijski opremljeni meteo radarom što ima daje prednost kada obavljaju svoje zadatke u složenim meteo uslovima.

Da li "145ici" lepšte stoji maskirna ili plavo-srebrna boja, izboj je krajnje subjektivan i prepuštamo ga čitaocima

(Aero.rs/SI)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>