• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Ukrajini: Ruske snage objavile da su lansirale hipersonični projektil Kindžal sa Su-34

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesto i vreme lansiranja ovog ubojitog oružija nije poznato, a ne zna se ni koja je bila meta hipersonične rakete; ruski izvori navode da je možda u pitanju neko drugo oružje.

  • 4
Avion SU-34 Suhoj Shutterstock

Ruske Vazdušno-kosmičke snage (Воздушно-космические силы - VKS) pohvalile su se da su izvršile prvo lansiranje prijektila tipa Kindžal Kh-47M2 sa Suhoja Su-34 - letelice koja do sada nije imala takve sposobnosti.

„Višenamenski lovac bombarder Su-34 je u specijalnoj vojnoj operaciji koristio hipersoničnu raketu Kinžal. Prva posada koja je uspešno izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja“, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva odbrane za novinsku agneciju TASS.

Mesto i vreme lansiranja ovog ubojitog - i još uvek kontroverznog po pitanju dostupnih informacija - oružija nije poznato, a ne zna se ni koja je bila meta "hipersonične rakete".

Sposobnost da koristi Kindžal je do sada imao MiG-31K, specijalna verzija ruskog lovca-presretača modifikovana da nosi ove projektile. Ova letelica je bila najpoželjnija platforma za korišćenje Kindžala zbog svoje velike nosivosti i brzine od preko 2,8 maha.

Mogućnost upotrebe ovog naoružanja ima i Tupoljev Tu-22M3 - znatno veći supersonični bombarder.

Ruski izvori navode da je domet rakete oko 2000 km kada je lansira MiG-31, a oko 3000 km kad je lansira Tu-22M3 - u ove brojke je očigledno uračunat i operativni radijus aviona-nosača rakete.

Kindžal je tzv. balistički projektil lansiran iz vazduha (ALBM - Air launched ballistic missile) konstruisan razvojem 9K720 Iskander projektila zemlja-zemlja.

Radi se o verziji rakete sa busterima - dodatnim pogonskim motorima - za koje Rusija tvrdi da im omogućavaju brzinu od čak 12 maha. Dugačka je 8 metara, teži 4.4 tone i ima konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu mase 500 kg. 

Raketa je predstavljena 2018. godine, a svoju borbenu upotrebu je prvi put imala početkom 2022. godine u Ukrajini.

Iako ruski zvaničnici tvrde da je sa Su-34 ispaljen Kindžal, neki tamošnji izvori tvrde da se je avion lansiaro novu vrstu rakete.

Telegram kanal Fighterbomber koga prati skoro 400.000 korisnika i koji se smatra da je blizak ruskim vojnim i obaveštajnim krugovima navodi da je Suhoj koristio novi tip naoružanja ali tako nešto još uvek nije potvrđeno.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Sve sam krila, moji su saznali iz medija: Stanija za Telegraf iznela mučne detalje o gubitku bebe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>