• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Delovi drona iz Rusije pronađeni na teritoriji Rumunije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bespilotna letelica nije povredila nikoga na desnoj obali Dunava, a Rumunija nije prijavila materijalnu štetu

  • 3
Shahed-136 dron Shutterstock

Delovi drona za koji se veruje da je lansiran iz Rusije ili sa teritorije koju kontrolišu ruske snage pronađeni su juče na teritoriji Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom.

Uprkos prvobitnim demantima da se tako nešto dogodilo, rumunski minstar odbrane Angel Tilvar je juče potvrdio da su delovi bespilotne letelice, korišćene u napadu na Ukrajinu, završili u Rumuniji.

U ponedeljak 4. septembra izvršen je veliki napad na dunavsku luku u gradu Izmail koja se nalazi svega nekoliko stotina metara od rumunske teritorije, odnosno okruga Tulča gde su delovi drona i pronađeni.

Bespilotna letelica srećom nijepovredila nikoga na desnoj obali Dunava, a Rumunija nije prijavila materijalnu štetu.

„Ovo otkriće predstavlja veliku brigu za našu nacionalnu bezbednost. Posvećeni smo detaljnoj istrazi incidenta i preduzimanju odgovarajućih mera kako bismo osigurali bezbednost i suverenitet naših granica“, izjavio je ministar odbrane na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Informaciju da se u Rumuniji nalazi deo ruskog drona prvobitno su objavili ukrajinski mediji ali su rumunski zvaničnici veoma brzo demantovali takve navode. Konačna potvrda da je dron pao u Rumuniju stigla je od Angela Tilvara koji je posetio mesto pada letelice.

Koja je tačno vrsta drona završila u Rumuniji još uvek je predmet neproverenih informacija i spekulacija.

Ukrajinski izvori navode da je u pitanju bio tzv. napad jata dronova (swarm attack), i to najverovatnije kamikaza-dronova Šahed-136 iranske proizvodnje ili ruske varijante ove letilice Geranj-2.

Shahed-136 dron Foto: Shutterstock
NATO saveznici izrazili su juče "snažnu solidarnost" sa Rumunijom nakon što ih je ta zemlja obavestila o incidentu u kojem su delovi onoga što bi mogao da bude ruski dron, pali na rumunsku teritoriju, saopštila je alijansa. "Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i ostajemo u bliskom kontaktu sa našom saveznicom Rumunijom", naveo je NATO u saopštenju, preneo je Rojters.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je ranije danas da, ukoliko se potvrdi da delovi pronađeni ove nedelje u Rumuniji pripadaju ruskom dronu, to bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje

(Aero.rs/AŠ)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvrle

    7. septembar 2023. | 17:25

    Ne bi me iznenadilo da su dijelove ukrajinci prenijeli namjerno.

  • Dejan

    7. septembar 2023. | 17:57

    Ako traze rat sa Rusima , nato ce ga dobiti pa cemo videti sta ce biti ako budemo ostali zivi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>