• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naoružavanje Ukrajine: Belgija šalje rakete Sea Sparow

Vreme čitanja: oko 1 min.

Namenjene za lansiranje sa brodova, Ukrajinci će svoje Sea Sparrow rakete koristiti na PVO sistemima zemlja-vazduh

  • 0

Ukrajina će postati najnoviji korisnik RIM-7 Sea Sparrow raketa nakon što je Belgija saopštila da će ratom zahvaćenoj zemlji donirati određenu količinu ovog naoružanja.

Belgijsko ministarstvo odbrane kupilo je od Nemačke 14 radarski navođenih raketa more-vazduh tipa Sea Sparrow, a deo njih će biti poslat Ukrajini. Belgijanci su od Nemaca navodno nabavili rakete koje su povučene iz upotreb po ceni od 7.000 evra po komadu te će Ukrajini donirati osam raketa, preneo je belgijski L'eho.

Mada se radi o projektilima koji se lansiraju sa brodova, Ukrajinci će svoje Sea Sparrow rakete koristiti sa PVO sistemima zemlja-vazduh.

Kao poetncijalna platforma za mornaričke projektile se pominje 9K37 buk (NATO oznaka SA-17 Grizly) sistem srednjeg dometa.

Uprkos činjenici da se radi o starijem sovjetskom PVO sistemu, Ukrajina je navodno uspela da ga modifikuje i prilagodi upotrebi sa zapadnim raketama, prenosi je Politico.

RIM-7 Sea Sparrow je raketa namenjena protivvazdušnoj odbrani brodova. Razvijena je tokom šezdesetih godina i vodi poreklo od tada najmodernije raketa vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow.

Sparrowje raketa srednjeg dometa sa poluaktivnim radarskim samonavođenjem i u upotrebi je od šezdesetih godina prošlog veka. Domet novijih varijanti AIM-7F, M i P je i do 70 km a bojeva glava ima masu od 40 kg. 

Pored Belgije i Nemačke, Sea Sparrow koriste SAD, Kanada, Australija, Grčka, Bugraska i druge članice NATO pakta.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>