• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Belgija odlučila: F-16 ne idu u Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao deo međunarodne koalicije za obezbeđivanje F-16 za Ukrajinu, vlasti u Belgiji su potvrdile svoju posvećenost da doprinesu zajedničkim naporima fokusirajući se na obuku ukrajinskih pilota i podržavajući remont aviona koje obezbeđuju druge zemlje

  • 2
F-16 MLU Salinger Igor

Nakon razmatranja, Belgija je ipak odlučila da ukrajinskim oružanim snagama ne isporučuje svoje stare avione F-16.

Belgijski zvaničnici naveli su "stanje flote" kao primarni razlog za njihovo oklevanje, ocenjujući da su avioni nakupili previše sati leta i da su na kraju svog radnog veka, prenosi portal Aerotime

Belgija je prošle nedelje povukla iz upotrebe svoj prvi F-16A oznake FA-95, nakon što je u servisnu knjižicu ušpiano 8.000 sati leta, što je kraj radnog veka veka koji je odredio proizvođač Lockheed Martin.

General-potpukovnik Frederik Goetink, načelnik odeljenja za materijalne resurse belgijske odbrane, poručio je kako"niko neće doneti političku odluku da isporuči sa pukotima u strukturi".

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder istakla je da je trenutni prioritet belgijske vazdušne komponente zaštita vazdušnog prostora iznad Beneluksa i baltičkih zemalja.

Flota od 44 F-16 trenutno čini okosnicu belgijske protivvazdušne odbrane. Ovi avioni su iste varijante kao oni koje su se Danska, Norveška i Holandija obavezale da isporuče Ukrajini krajem avgusta 2023.

Četiri zemlje, zajedno poznate kao European Participating Air Forces (EPAF), zajedno su poručile tada moderni General Dynamics lovac F-16 krajem 1970-ih da zameni njihove Lockheed F-104 Starfighter.

Ovi avioni F-16A/B Block 20 MLU (Mid-Life Update) opremljeni su prikazivačem ispred pilota (HUD) pogodnim za noćne operacije i Westinghouse (sada Northrop Grumman) AN/APG-66 radarom, koji im omogućava da nose i lansiraju šest raketa vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM dometa i do 150 kilometara.

Imaju sposobnost dejstva precizno vođenim naoružanjem kao što je GBU-24 Paveway III i JDAM (Joint Direct Attack Munitions) . Pored toga, ova varijanta lovca ima mogućnost nošenja Sniper i Litening nišanskih kontejnera za navođenje na cilj.

F-16 MLU Salinger Igor
U oktobru 2018, Belgija je donela odluku da izabere Lockheed Martin F-35 Lightning II, odbacivši ponude za u odnosu na Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale. Naručena su ukupno 34 aviona F-35A.

Kao sastavni deo međunarodne koalicije za obezbeđivanje F-16 za Ukrajinu, vlasti u Belgiji su potvrdile svoju "posvećenost da doprinesu zajedničkim naporima fokusirajući se na obuku ukrajinskih pilota i podržavajući remont aviona koje obezbeđuju druge zemlje", navodi Aerotime.

Ideja o kanibalizaciji belgijskih F-16 za njihove delove i komponente još nije javno raspravljana, ali je prisutna u vojnim i diplomatskim krugovima.

(Aero.rs/SI)

Video: Dan zastave Republike Srbije: Helikopterska Jedinica MUP-a pozdravlja Beogradjane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>