• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunija: Šest i po milijardi dolara za 32 aviona F-35 Lightning II

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okvirni dogovor uključuje usluge logistike i obuke, simulatore letenja i municiju zajedno sa avionima, kao i opciju da Rumunija kasnije kupi još 16 F-35

  • 6
F-35 U.S. Air Force photo by Senior Airman Alexander Cook

Rumunija planira da kupi 32 borbena aviona najnovije generacije Lockheed Martin F-35 Lightning II od američkog proizvođača za 6,5 milijardi dolara, saopštilo je danas ministarstvo odbrane, po sporazumu čiji okvir objavljen u aprilu.

Nabavku F-35 odobrio je rumunski Vrhovni savet odbrane u aprilu, a ministarstvo je saopštilo da se čeka da parlament da odobrenje kako bi započelo proces kupovine ove godine, prenosi Rojters.

Avion F-35 Pixabay
Okvirni dogovor uključuje usluge logistike i obuke, simulatore letenja i municiju zajedno sa avionima, kao i opciju da Rumunija kasnije kupi još 16 F-35.

Konačni ugovori verovatno neće biti potpisani pre sledeće godine, a ministar odbrane Angel Tilvar saopštio je da ranije da prvi avioni neće biti isporučeni pre 2030. godine.

Rumunija je podigla ove godine izdvajanja za odbranu na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 2 odsto, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu sa kojom ima zajedničku granicu od 650 km, navodi Rojters.

Prošle godine Rumunija je odlučila da kupi 32 polovna borbena aviona F-16 od Norveške, koje bi pridodala na 17 kupljenih od Portugalije u periodu od 2016.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je višenamenski avion pete generacije koji je zamišljen kao buduća okosnica američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF). Lightning II bi trebao da zameni nekoliko tipova aviona USAF-a, ratne mornarice i američkih marinaca.

Pored SAD, Lockheedov avion se koristi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Norveškoj, Italiji i drugim zemljama saveznicama. Mada je letelica papreno skupa, to nije sprečilo i ratna vazduhoplovstva sa skromnijim budžetom da nabave eskadrile F-35. Među uslovno rečeno manjim budućim korisnicima aviona se pored Rumunije nalaze i Grčka, Češka i Poljska.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: Airbus C295 isporuka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    26. septembar 2023. | 14:31

    A nema pas zasto da ih ujede, ali moraju da se slusaju americka g...a.

  • dago 1

    26. septembar 2023. | 17:18

    Ajd dobro, trebaju im avioni. Al razog da se brane od Rusije sa 30 avona je smjesan

  • Toni

    30. septembar 2023. | 11:14

    Srbija može da uvede sankcije,ali bi to bilo kao da komarac ugrožava slona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>