• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bayraktar TB-2 iznad Đakovice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bespilotna letelica je namenjena osmatranju ali i borbenim dejstvima

  • 0
Bayraktar TB2 drone Shutterstock

Bayraktar TB-2, daljinsko upravljani vazduhoplov (iliti bespilotna letilica) koju je Priština nabavila nedavno iz Turske, uočena je na nebu iznad Đakovice, prenosi Radio televizija Srbije.

Na snimku trajanja desetak sekundi koji je podeljen u Facebook grupi "AirRadar Kosovo" - koja prati kretanja vazduhoplova - ne može se sa sigurnošću utvrditi koja je letilica u pitanju a u opisu snimka stoji da je u pitanju Bayraktar TB-2 i da je snimak nasatao u okolini aerodroma Đakovica.

RTS navodi da "javnosti nije poznato da li je to (Đakovica) matični aerodrom tog drona, kao što se ne zna ni da li je imao dozvolu KFOR-a".

Podsetimo, prištinske vlasti predstavile su jedan Bayraktar TB-2 u julu, kada je isporučen. Tada nije navedeno ni koliko je letilica kupljeno, ni pod kojim uslovima kao ni to da li je nabavljeno naoružanje za njih i koje.

KFOR se tada oglasio saopštenjem da "očekuje koordinaciju u vezi sa upotrebom svih kategorija dronova, uključujući i  Bayraktar TB-2." kao i da "komandant ove misije ima primarnu nadležnost nad vazdušnim prostorom" iznad cele teritorije južne srpske pokrajine od kraja rata 1999. i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Bayraktar TB2 spada u kategoriju MALE (Medium Altitude Long Endurance) bespilotnih letilica, odnosno u domaćoj stručnoj terminologiji daljinski upravljanih vazduhoplova. Kako sam naziv kaže, mogu da lete dugo vremena na srednjim visinama.

Ova bespilotna letelica je namenjena osmatranju ali i borbenim dejstvima: pored velikog broja senzora i kamera ima i četiri podvesne tačke za vođena ubojna sredstva.

TB-2 može da koristi dva tipa ubojitih sredstava - Roketsan MAM-L i MAM-C rakete turske proizvodnje. MAM-L se koristi za uništavanje tenkova dok je MAM-C najefektivniji u borbi protiv neoklopnih vozila.

Iako se radi relativno novom proizvodu Bayraktar dronovi su već učestvovali u nekoliko oružanih konflikata.

Najzapaženiji učinak Bayraktar TB2 je imao iznad Kavkaza tokom rata između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine kada su dronovi turske proizvodnje redovno uništavali jermenske PVO sisteme i artiljeriju.

(Aero.rs/SI/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>