• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandski vojni avion odustao od sletanja u Tel Aviv: Posada upozorena da ka aerodromu lete rakete!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na aerodromu se oglasila sirena za uzbunu nakon čega su svi putnici legli na pod

  • 0
KC-30 Facebook/Koninklijke Luchtmacht

Vojni Airbus A330 MRTT holandskog ratnog vazduhoplovstva morao je da odustane od sletanja u Tel Aviv nakon što je posada aviona dobila upozorenje kontrole letenja o nadolazećim raketama Hamasa.

Nakon što je avio-kompanija KLM odlučila da iz bezbednosnih razloga obustavi saobraćaj ka Izraelu, veliki broj holandskih građana ostao je zaglavljen u ratom zahvaćenoj zemlji.

Zbog toga je holandska vlada angažovala Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Koninklijke Luchtmacht - KLu) da evakuiše svoje stanovnike iz Izraela.

KC-30M / A330 MRTT U.S. Navy courtesy photo
Airbus A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) koji se koristi kako za trasnport vojske tako i za dopunjavanje gorivom u vazduhu, poslat je u Izrael u sredu 11. oktobra ali se specijalna misija zakomplikovala neposredno pre sletanja.

U trenutku kada se posada pripremala da sleti u Tel Aviv (TLV), kontrola letenja izdala je upozorenje da je najveći izraelski aerodrom pod raketnim napadom. Piloti KL-a su hitno preusmerili avion i odustali od sletanja na Ben Gurion.

Usled velike opasnosti, na terminalu se oglasila sirena za uzbunu nakon čega su svi putnici legli na pod.

Posada A330 MRTT je iz drugog puta uspela da sleti na aerodrom. Ukupno 199 državljana Holandije ukrcalo se u vojni avion i oni su u poslepodnevnim časovima poleteli iz Tel Aviva. Avion je bezbedno stigao u vojnu bazu na aerodromu Ajndhoven.

Holandsko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo prethodnih dana obavilo je još nekoliko repatrijacionih letova kako bi preostale putnike vratilo kući.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>