• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rasprodaja u Kazahstanu: 117 borbenih aviona za manje od četiri miliona dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako bi motivisao potencijalne kupce i rešio se velike količine aviona, Kazspetsexport će navodno prepoloviti ionako nisku cenu

  • 4
Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Preko stotinu vojnih aviona iz viškova kazahstanskih oružanih snaga stavljeno je na prodaju, a uprkos velikom broju ponuđenih letelica cena za sve vazduhoplovne ne prelazi četiri miliona dolara.

Kazahstansko državno preduzeće Kazspetsexport oglasilo je prodaju 117 vojnih aviona tipa MiG-27, MiG-29, MiG-31 i Su-24. Ove letelice proizvedene su u periodu između 1975. i 1989. godine i trenutno se nalaze u vojnim skladištima širom Kazahstana.

Avioni su, kako se navodi, u veoma lošem stanju i nisu pogodni za isplativu restauraciju i modernizaciju, prenosi Aero Time.

Mada se takve letelice obično kanibalizuju i njihovi delovi ukoliko su ispravno odnosno u propisanim resursima, koriste za popravku ispravnijih aviona, stanje oglašenih vazduhoplova navodno to ne dozvoljava.

Prvobitna prodaja bila je zakazana za 26. oktobar i tada je cena za kupovinu svih 117 letelica bila 1,8 milijardi kazahstanskih tengi, odnosno 3,85 miliona dolara. Iz još uvek nepoznatih razloga prodaja nije realizovana, a nova aukcija je zakazana za 11. novembar.

Kako bi motivisao potencijalne kupce i rešio se velike količine aviona, Kazspetsexport će navodno prepoloviti ionako nisku cenu, prenosi portal Reporter.

Jedan od kupaca kazahstanskih aviona mogla bi da bude i Rusija koja još uvek koristi neke od oglašenih tipova letelica.

Najinteresantnija roba za Rusiju svakako bi bili MiG-ovi 31 koji su ponovo postali veoma relevantni na bojnom polju od kada su dobili sposobnost da nose "hipersonične" rakete - ili preciznije balističke projektile koji se lansiraju u vazduhu - H-47M2 Kinžal.

Da li bi ih Rusija mogla vratiti u letno stanje ostaje nepoznato ali bi delovi sa rashodovanih MiG-31 svakako dobro došli ruskim oružanim snagama koje koriste ovaj avion u ratu u Ukrajini.

Pored navodnog lošeg stanja samih letelica, ono što bi takođe moglo da predstavlja problem za Ruse je i zabrana izvoza određenih elektronskih komponeneti iz Kazahstana.

MiG-31 je supersonični presretač razvijen sa ciljem da patrolira nepreglednim prostranstvima Sovjestkog Saveza. Karakterišu ga nosivost od 46 tona kao i brzina od 3000 km/h.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мићко

    31. oktobar 2023. | 21:23

    Купити све. Тешка времена долазе

  • Dušan

    1. novembar 2023. | 08:46

    Kupujem "Zastave750-fiće". Stanje? Nebitno. "Za šta će mi"? "Izgleda šašavo, ali leđa mene više ne bole-Kosmodisk"!

  • Zo

    2. novembar 2023. | 15:31

    Kupis jeftino prodes Ukrajini skupo l to je to . Svi se prave ludi. A " ovi" nadje.ase. Svet je postao mnogo pokvaren.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>