• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Protector RG Mk1: Nebeski zaštitnik bez pilota naoružan do zuba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi tip višenamenske bespilotne letelice proizveden u SAD trebalo bi da bude uveden u naoružanje RAF-a do kraja 2025.

  • 2
RAF Protector Crown Copyright / Royal Air Force / General Atomics

Britansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Air Force - RAF) počinje testiranje novog bespilotnog vazduhoplova Protector RG Mk1 (zaštitnik) u bazi Vadington u Linkolnšajru na severoistoku Engleske.

Iz oznake RG Mk1, po tradicionalnoj britanskoj nomenkaturi "čita se" da će primarne misije Protectora biti izviđanje (reconnaissance) i dejstva po zemaljskim ili površinskim ciljevima (ground attack).

Pre uvođenja u operativnu upotrebu, kao i svaki drugi vazduhoplov, Protector će proći veliki broj različitih testova, od uvežbavanja poletanja i sletanja, procedura rulanja po manevarskim površinama, zemaljskih testova satelitskih veza, zatim sledi ceo spektar letnih testova u različitim uslovima...

Protector je američka bespilotna letelica iz tzv. MALE kategorije (Medium Altitude Long Endurance) proizvedena u kompaniji General Atomics.

Varijanta za američko vazduhoplovstvo nosi oznaku MQ-9B SkyGuardian, koja je nastala razvojem i unapređivanjem MQ-9A Reaper.

Reaper se smatra jednom od prvih "punokrvnih" borbenih bespilotnih vazduhoplova, sposobnim za precizne udare vođenim naoružanjem, uključujući rakete i navođene bombe.

RAF Protector RG Mk1 Crown Copyright / Royal Air Force
Inače, u zapadnoj stručnoj terminologiji sve više se koristi naziv RPAS, odnosno daljnsko upravljani vazduhoplovni sistem (Remotely Piloted Aircraft System) umesto dosadanjeg UAV, odnosno bezposadni vazduhoplov (Unmanned Air Vehicle). Vojska Srbije slično u upotreni ima naziv daljinsko upravljani vazduhoplov.

Protector će moći da leti na visinama do 12.000 metara. Može provesti u vazduhu više od 30 sati (po nekim navodima i do čak 40), a raspon krila mu je 24 metra.

Pored verovatno najsofisticiranije navigacijske i izviđačke opreme koja postoji na planeti za misije zemaljskog i pomorsko izviđanje danju i noću, za borbena dejstva, planirano je da Protector može da ponese do najviše tri Brimstone vođene rakete na svakoj od sedam podvesnih tačaka, odnosno ukupno 21 komad ovog ubojitog preciznog naoružanja.

Pored vođenih raketa, kao i njegov prethodnik MQ-9A, moći će da nosi i laserski navođene bombe Paveway.

Britanski Protectori RG1 ući će u sastav 31. eskadrile (31st Squadron), koja postoji od 1915. i koja je tokom svog postojanja obavljala zadatke sa velikim brojem različitih letelica, uključujući i Tornado GR4, navodi Aerotime.

RAF planira da u upotrebu uvede 16 letelica tipa Protector do kraja 2025. godine. Inicijalno su naručena tri primerka, a potom i dodatnih trinaest u julu 2021. godine za 195 miliona funti.

(Aero.rs/AB/SI)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    5. novembar 2023. | 08:52

    I onda se aktivira s 500 i nema vise "protectora.

  • Vladimir

    5. novembar 2023. | 16:10

    KORISTEĆI POLITIKU AMERIKE I ENGLESKE SUDNJI DAN JE SVE BLIŽI?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>