• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povratak otpisanih: Bugarska vraća u upotrebu Strela-3 prenosni sistem PVO

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija, Hrvatska i Severna Makedonija odlučile su da slične sisteme vrate u naoružanje, pa sada nabavljaju nove PVO sisteme Mistral 3+.

  • 3
PVO gađanje, Bugarska J.Mamula/MC Odbrana

Bugarska vojska odlučila je da u upotrebu vrati laki prenosni raketni sistem 9K34 poznat i kao Strela-3.

Ovaj sistem je u naoružanje u SSSR-u uveden 1974. godine i u pitanju je unapređen veoma rasporostranjeni sistem Strela 2/Strela 2M (9K32) sa novim nišanom otpornijim na IC mamce i ometanje

Ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo je da je remont i provera ovih sistema završen, kao i da su sprovedena gađanja koja su potvrdila da je sistem pouzdan.

PVO gađanje, Bugarska J.Mamula/MC Odbrana
Imajući u vidu da su se slični sistemi pokazali veoma efikasnim u ratu u Ukrajini, odlučeno je da se Strela-3 vrati u naoružanje taktičkih jedinica kopnene vojske.

Laka prenosna PVO, po preporuci NATO komande, u poslednjih nekoliko dekada bila zanemarena, a slični sistemi su bili namenski uništavani iz straha da mogu lako da završe u rukama terorističkih organizacija ili da budu preprodati na tržišta za koja važi embargo uvoza naoružanja.

Kako navodi Balkanska bezbednosna mreža, većina zemalja članica NATO i njenih partnera smatrala je dugo vremena da je rizik od konvencionalnog oružanog sukoba nevažan nakon pada Istočnog bloka.

SAD su čak širom sveta finansirale uništavanje lakih prenosnih raketnih sistema zbog prethodno navedenog straha od ilegalne proliferacije tih sistema.

Posebno su, navodi BSN, na udaru bile stare rakete Strela 2M: velike količine uništene su u Srbiji i Hrvatskoj, ali su danas ta sredstva masovna i uvrštena su na nivo bataljona za odbranu od dronova i letelica na malim visinama.

Srbija, Hrvatska i Severna Makedonija odlučile su da slične sisteme vrate u naoružanje, pa sada nabavljaju nove PVO sisteme Mistral 3+.

Sistem Strela 3 koji se vraća u naoružanje u susednoj Bugarskoj ima unapređeni sistem za nišanjenje i navođenje u infracrvenom spektru u odnosu na mnogo šire rasprostranjene Strela 2 rakete (9K32).

Strela 3 otpornija je na ometanje IC mamcima u odnosu na prethodnika. Zona uništenja sistema Strela-3 protiv dolazećih ciljeva je do 2.500 metara udaljenosti na visinama od 30 do 3.000 metara.

(BBN/Aero.rs/AB)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    10. novembar 2023. | 11:27

    Naš veliki strateg, Boris Tadić, je kao ministar odbrane uništio 10000 Strela2M. "Da ne bi pale u ruke terorista." Svaka Strela2M je koštala kao tadašnji Yugo. Patriotski.

  • Slavko

    9. novembar 2023. | 17:51

    Neko iz bugarske bi trebao biti suspendovan zbog uvodjenja strele . Oni bi morali biti u standardu natoa .i da kupuju nato naoružanje. Rusko naoružanje u bugarskoj mora biti ružna prošlost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>