• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar odbrane: Grčka želi jaču vazduhoplovnu industriju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Resorni ministar Nikos Dendias poručio je da "mišićnom sistemu" grčkog ratnog vazduhoplovstva treba "kičma"

  • 0

Grčka vojna vazduhoplovna industrija uskoro bi mogla da uđe u novu fazu razvoja nakon što je ministar odbrane Nikos Dendias pozvao na veća ulaganja i unapređenje državnog preduzeća Hellenic Aerospace Industry (HAI).

Govoreći na svečanoj ceremoniji povodom slave grčkog ratnog vazduhoplovstva (Πολεμική Αεροπορία / Polemiki Aeroporia) Svetog arhanđela Mihaila u sredu 8. novembra, Dendias je istakao da će kontrolu nad HAI ponovo preuzeti Ministarstvo odbrane od Ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, grčka vazduhoplovna industrija je "problematična decenijama" kao i da je preduzeću neophodno unapređenje, prenosi portal Ekathimerini.

Dendias je govorio o „sposobnosti Grčke da bude u stanju da efikasno i sopstvenim resursima podrži strukturu [ratnog] vazduhoplovstva, koje je izgrađeno i gradi se novcem grčkog naroda“.

Resorni ministar poručio je da "mišićnom sistemu" grčkog ratnog vazduhoplovstva treba "kičma", odnosno jaka vazduhoplovna industrija.

Slava Svetog arhanđela Mihaila obeležena je 8. novembra u vazduhoplovnoj bazi Dekelia nedaleko od Atine. To je bila prilika da grčki vojni vrh istakne nedavna dostignuća poput dolaska Dassault Rafale aviona.

Preduzeće HAI je osnovano je 1975. godine i njegova glavna delatnost je servisiranje i održavanje letelica grčkog ratnog vazduhoplovstva kao i proizvodnja komponenti za vojne avione. Kompanija na svom sajtu ističe da proizvodi delove za F-16 borbene avione i unapređuje elektronske komponenete ovog vazduhoplova.

HAI takođe održava avio-motore aviona saudijskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, a bavi se i izradom delova za transportni Lockheed Martin C-130J Super Hercules.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>