• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD odobrile isporuku Izraelu SPICE kompleta: 320 miliona dolara za pametne bombe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radi se o naoružanju kompanije Rafael USA uz pomoć čijih kompleta nevođene bombe postaju vođena muncija

  • 1

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena informisala je članove Kongresa da planira pošalje komplete za konvertovanje nevođenih u navođena sredstva Izraelu. Pojednostavljeno, radi se o dodacima koji naobičnijoj avio-bombi daju mogućnost preciznog udara.

U zavničnom obaveštenju stoji da će SAD prodati Izraelu komplete SPICE Family Gliding Bomb Assembly za bombe koje mogu da nose vojni avioni, prenosi Reuters. Prema pisanju Wall Street Journal, obaveštenje članovima kongresa je poslato u utorak 31. oktobra, a celokupan paket naoružanja vredan je 320 miliona dolara.

Radi se o proizvodu Rafael USA, američke podružnice istoimene izraelske firme.

SPICE je akronim za Smart (pametan), Precise Impact (precizan udar) i Cost Effective (ekonomičan). Kompleti se montiraju na takozvane "glupe" bombe (dumb bombs) koje se nakon otpuštanja sa aviona-nosača, GPS signalom navode na metu, a poseduju i  sklopive aerodinamičke površine koje im omogućavaju određeni dolet.

Na sajtu Rafaela navodi se da bombe opremljene SPICE kompletima mogu da se koriste i tokom noći kao i u lošim vremenskim uslovima. SPICE bombe su takzovana Fire and Forgetodnosno "ispali i zaboravi" sredstva što znači da kada pilot aviona označi metu (ili mu je neko označi) i naoružanje krene ka cilju više ne mora da ga kontroliše i može da se fokusira na druge zadatke.

SPICE porodicu čine kompleti u verzijama 250, 1000 i 2000, a oznaka svake varijante govori o masi bojeve glave bombe na koju se montira. Maksimalan domet varijante 1000 je 125 kilometara, naodi se na sajtu proizvođača.

Pored Izraela koji je SPICE integrisao na svoje F-16, ovakvu vrstu kompleta koriste još i Indija, Grčka, Brazil i druge zemlje.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>