• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski lovci "oduvali" kanadski helikopter, bacali mamce: Opasne igre iznad Južnog kineskog mora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prilikom prvog presretanja kineski lovac izveo je manevar blizu helikopetra te je stvorio velike turbulencije što je nateralo posadu kanadske letelice da skrene sa svoje putanje

  • 2
Kineski avion Tajvan Foto: Tanjg/AP

Helikopter Sikorsky CH-148 Cyclone iz flote RCAF-a je u nedelju 5. novembra leteo iznad međunarodnih voda Južnog kineskog mora, a njegovu misiju naglo su prekinuli kineski lovci.

Dva Shenyang J-11 borbena aviona navodno su izveli "opasne manevre" kada su presreli CH-148 čak tri puta u toku jednog dana, rekao je kanadski ministar odbrane Bil Bler

Prilikom prvog presretanja kineski lovac izveo je manevar blizu helikopetra te je stvorio velike turbulencije što je nateralo posadu kanadske letelice da skrene sa svoje putanje, preneo je Aero Time.

Tokom drugog presretanja kineski Shenyang J-11 je ispalio toplotne mamce i to ispred samog helikoptera.

"Rizik po helikopter se sastojao u tome što su toplotni maci išli ka rotoru ili motorima, što je nebezbedno, neprofesionalno", rekao je major Rob Milen, oficir pri Kraljevskoj kanadskoj fregati HMCS Otava, odakle je poleteo helikopter Sikorsky CH-148, preneo je CNN.

Ovo je drugi incident koji je kanadski helikopter imao sa kineskim lovcima, a Milen je dodao da su kineski lovci bili na 30 metara od helikoptera, piše Tanjug.

Letelica RCAF-a je kako se navodi u nedelju 5. novembra učestvovala u vojnim vežbama, preneo je portal Aero Time.

Nedavno su kineske borbene letelice presrele kanadski patrolni avion Lockheed CP-140 Aurora i približile mu se na svega nekoliko metara kako tvrde Kanađani, o čemu je Aero.rs pisao.

Sikorsky CH-148 Cyclone je višenamenski moranarički vojni helikopetar namenjen protivpodmorničkim misijama i operacijama potrage i spasavanja (SAR).

Helikopter je ušao u službu RCAF-a sredinom 2018. godine na jednoj od fregata klase Halifax kanadske kraljevske mornarice.

Shenyang J-11 kineski je dvomotorni "teški" lovac, nastao na osnovu sovjetskog Suhoja Su-27 na koji vizuelno veoma podseća. NATO naziv je Flanker-L, a maksimalna brzina mu je 2.35 maha (oko 2500 km/h). Proizvedeno je preko 400 primeraka.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>