• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

WSJ: Rusima nedostaju motori i delovi za helikoptere, traze od kupaca da ih vrate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zapadni mediji tvrde da Moskva pregovara sa nekoliko zemalja oko vraćanja rezervnih delova i sistema naoružanja

  • 2

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pokušava da dopuni svoj arsenal i traži od Belorusije, Pakistana, Egipta i Brazila da vrate kupljene motore i rezervne delove za helikoptere i oružja, navodi Vol Strit žurnal, pozivajući se na svoje izvore

Ruske oružane snage izgubile su, kako navodi portal fl360aero, od početka "specijalne vojne operacije", odnosno rata u Ukrajini, oko 100 helikoptera, što je više puta dokumentovano snimcima na raznim društvenim mrežama:

Ruska delegacija je još pre početka rata u Ukrajini, tvrdi Vol Strit žurnal pozivajući se na tri učesnika ovih događaja, obavila razgovore sa Predsednikom Egipta Abdel Fatahom al-Sisijem oko vraćanja 150 motora za helikoptere Mil Mi-8 i Mil Mi-17, koje je prethodno prodala ovoj zemlji.

Istovremeno, prema ovim izvorima, Egipat je inicijalno planirao da isporuči Rusiji "40.000 raketa" neutvrđenog tipa, ali je odustao pod pritiskom zvaničnog Vašingtona ali je ipak pristao da "u tišini" pošalje helikopterske motore, navodi WSJ.

Mi-8 Transport Helicopter  Transportni helikopter Shutterstock
Kako piše fl360aero, Moskva je spremna da oprosti dugovanja koja je Kairo imao prema namenskoj industriji Ruske Federacije.

Takođe, iz Kremlja je izražena spremnost da se nastavi snabdevanje Egipta žitom, kao i da se vojni savetnici ne povuku iz te zemlje.

U zamenu za navedeno, Rusija je tražila da joj se vrate helikopterski motori, što se, prema pisanju Vol Strit žurnala, očekuje tokom decembra. 

Prema dostupnim informacijama, Egipatsko ratno vazduhoplovstvo je rashodovalo helikoptere Mil Mi8 u više varijanti, dok "na stanju" ima 27 helikoptera Mil Mi 17H:

Iako je Egipat morao da se povuče iz dogovora oko snabdevanja ruskih snaga projektilima, ova zemlja je istovremeno odbila zahtev SAD da šalje oružje Ukrajini.

Slični razgovori su obavljeni i sa Belorusijom, Brazilom i Pakistanom. Ovo su tvrdnje nekadašnjeg ruskog obaveštajnog oficira i drugih izvora koji su bili uključeni u pregovore, a koji su o tome obavestili pojedine medije.

Ruska Federacija od Belorusije navodno potražuje šest motora za helikoptere Mi-26, četiri motora za helikoptere Mi-35M koji su prodati Pakistanu i 12 motora za isti tip helikoptera koji su prodati Brazilu, a koji su u međuvremenu izbačeni iz upotrebe u oružanim snagama ove zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Brazila saopštilo je da je napustilo pregovore.

Od početka sukoba u Ukrajini, Rusija je praktično ostala bez izvoznih poslova u sferi izvoza helikoptera i odbramenih sistema.

"U nekim slučajevima, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije oduzelo je sisteme naoružanja i rezervne delove i pre nego što bi "izašli" iz proizvodnih pogona", tvrdi Vol Strit žurnal.

Al Arabia navodi da je Rusija žrtvovala "pojedine izvozne poslove zbog ratnih napora i preusmerila naoružanje namenjeno Indiji i Jermeniji na front u Ukrajini".

Britansko Ministarstvo odbrane u oktobru je izdalo saopštenje da strateška avijacija Ruske Federacije nije izvela nijedan vazdušni udar protiv Ukrajine čitavih 21 dan zbog toga što je "istrošila zalihu AS-23 raketa u napadima na ključne delove infrastrukture u Ukrajini".

AS-23 Kodiak je NATO naziv za krstareće rakete H-101 (i H-102 sa nuklearnom bojevom glavom) koje mogu da nose bombarderi Tu-95, Tu-160, Tu-22M3 ali i višenamenski borbeni avion Su-27.

Trenutni zastoj korišćenju ovog naoružanja tumači se kao "čuvanje postojećih zaliha projektila i period popune zbog očekivanih teških udara na Ukrajinu tokom zime".

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izjavio je u oktobru ove godine, podseća Al Arabia pozivajući se na novinsku agenciju TASS, da njihove trupe dobijaju 10 do 15 hiljada metričkih tona municije i goriva dnevno.

(Aero.rs/AB)

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaligula

    12. novembar 2023. | 06:06

    Ove price kako rusima ponestaje municije i druge vojne opreme slusam od pocetka rata u ukraini.

  • Pirko

    12. novembar 2023. | 14:13

    Ako VOl strit ĐUrnal piše, onda je sigurno"istina" . Od nazovi štampe kleptomanskog "kolektivnog zaprda" istine nema niti su ikada prošli pored nje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>