• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dubai Airshow 2023: Izraelski paviljon na avio sajmu u Dubaiju ostao prazan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od Dubai Airshow 2021 kada je ova zemlja učestvovala sa nekoliko kompanija, ove godine izraelski izložbeni prostor deluje sablasno i apsurdno

  • 0
Dubai Air Show Tanjug/AP

I drugog dana ovogodišnjeg velikog sajma avijacije u Dubaiju, paviljon Izraela je - potpuno prazan! 

Izrael je samo godinu dana nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (2020) učestvovao 2021. na prethodnom izdanju ovog sajma.

Tada je na globalnom okupljanju profesionalaca iz avio industrije bilo nekoliko kompanija izraelske namenske industrije. Danas? Niko.

Mesec dana nakon početka rata u pojasu Gaze, paviljon državne kompanije Aerospace Industries (IAI) kao i štandovi Elbit Sistema i Naprednih odbrambenih sistema Rafael su bez posetilaca, ali i bez predstavnika kompanija, javlja TV mreža CNBC. 

Na stolicama koje su postavljene u okviru izložbenih prostora odmaraju se posetioci drugih štandova. Jedna osoba koja, kako navodi novinar CNBC "radi za IAI", kao i "dva lica koja lade za Elbit", nisu hteli da komentarišu razloge za ovakvu sliku.

Redakcija ovog svetskog medija pokušala je da dobije i komentar od predstavnika IAI i kompanije Elbit Sistems, ali je ostala bez odgovora. CNBC je kontaktirao i predstavnike još dve kompanije koje su učestvovale pre dve godine na sajmu u Dubaiju: dobili su odgovor da su mobilisani.

Dubai Air Show Foto: Tanjug/AP
Neposredno pre početka ovog događaja, SIBAT - Direktorat Izraela za međunarodnu odbrambenu saradnju otkazao je učešće na Dubai Airshow.

Portal Defense News dobio je saopštenje Ministarstva odbrane Izraela u kom je navedeno da "u svetlu ratnih dešavanja koji su počeli 7. oktobra, SIBAT je odlučio da ne učestvuje na međunarodnoj izložbi odbrambenih kompanija do daljeg".

(Aero.rs/AB)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>