• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pao vojni avion: Oboren od strane pobunjenika?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pad aviona događa se u trenutku kada se vojna hunta suočava sa velikom ofanzivom pobunjeničkih snaga

  • 0

Vojni avion mjanmarskih oružanih snaga srušio se u subotu 11. novembra u provinciji Kajah. Dok vojna hunta koja je preuzela vlast u zemlji tvrdi da je do pada došlo zbog tehničkih problema, pobunjenici su saopštili da su upravo oni oborili avion.

Trenažna letelica Hongdu K-8W iz flote mjanmarskog ratnog vazduhoplovstva srušila se u subotu blizu granice sa Tajvanom u provinciji Kajah, prenela je Al Jazeera. Vojni portparol Zav Min Tun je za televizuju MRTV izjavio da je avion pao zbog kvara kao i da su se dva pilota uspešno i bezbedno katapultirala.

Uprkos saopštenjima vojnih zvaničnika da je do pada došlo usled tehničkih problema, pobunjenička grupa Karenni Nationalities Defence Force (KNDF) tvrdi da je upravo ona oborila letelicu. Na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru), kruži video snimak na kojem se vidi kako militantska grupa dejstvuje po avionu. Autentičnost ovih snimaka se ne može potvrditi.

Pad aviona događa se u trenutku kada se vojna hunta suočava sa velikom ofanzivom pobunjeničkih snaga koje su u prethodne dve nedelje zauzele niz gradova i vojnih baza blizu granice sa Kinom, piše Al Jazeera.

K-8W je trenažni avion kineskog proizvođača Hongdu koji se proizvodi od devedesetih godina pa sve do danas. Pored Mjanmara, K-8W koriste i Kina, Bolivija, Venecuela i druge zemlje.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>