• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska zainteresovana za Eurofighter Typhoon: Moguća nabavka do 40 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razmatranje nabavke Eurofightera usledilo je nakon što su SAD izbacile Tursku iz programa Lockheed Martin F-35 Lightning II

  • 1
EUROFIGHTER TYPHOON Shutterstock

Turska bi uskoro mogla da pojača svoju flotu borbenih aviona kupovinom više desetina Eurofighter Typhoon letelica. Nakon što su je SAD izbacile iz programa Lockheed Martin F-35 Lightning II, Turska je u potrazi za alternativom za opremanje svog ratnog vazduhoplovstva.

Turski ministar odbrane Jašar Gular izjavio je u četvrtak 16. novembra da su trenutno u toku pregovori sa Velikom Britanijom i Španijom oko kupovine Eurofighter Typhoon aviona. Po rečima ministra, Turska je zainteresovana za nabavku 40 Typhoona i to "najmodernije varijante ovog aviona", prenele su agencije.

Odluka o nabavci Eurofightera usledila je nakon što su SAD izbacile Tursku iz programa Lockheed Martin F-35 Lightning II zbog nabavke protivvazdušnih sistema S-400 od Rusije. Time je obustavljena i nabavka 100 F-35 koji su trebali da budu okosnica flote ratnog vazduhoplovstva.

Turska je u međuvremenu pokušala da nabavi i 40 novih F-16 iz SAD ali uprkos podršci Bajdenove administracije za ovaj aranžman, porudžbina je još uvek pod velikim znakom pitanja zbog protivljenja Kongresa, piše Reuters.

Mada se za sada vode uspešni pregovori sa Španijom i Velikom Britanijom oko kupovine Eurofightera, ovaj posao bi takođe mogao da doživi neuspeh zbog protivljenja Nemačke da proda letelice Turskoj. Jašar Gular je izjavio da njegova zemlja trenutno ne pregovara sa Nemačkom.

Eurofighter Typhoon je dvomotorni višenamesnki avion razvijan tokom devedesetih godina. U njegovom razvoju i proizvonji učestvuju Nemačka, Španija, Italija i Velika Britanija, a među korisnicima ovih letelica nalaze se još i Kuvajt, Katar, Austrija, Oman i Saudijska Arabija i Hrvatska, koja je kako smo pisali preuzela tri aviona ali još nisu isporuleni.

Avion može da dostigne brzinu od 2 maha i da leti na visini od 16 i po kilometara. Eurofighter Typhoon je naoružan različitim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja na njegovih 13 podvesnih tačaka.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Lazović

    26. novembar 2023. | 09:40

    Ne mogu da verujem da ste napisali da Hrvatska ima Eurofajtere?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>