• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sukob Rusije i Ukrajine: Besni rat dronovima nad obe zemlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvanični Kijev tvrdi da je tokom vikenda uspeo da obori više od 80 bespilotnih letelica Šahed i jednu krstareću raketu H-59

  • 0
Shahed-136 dron Foto: Shutterstock

Poslednji vikend u novembru ostaće upamćen u sukobu Rusije i Ukrajine po žestokom okršaju dronovima nad nebom obe zemlje.

Najpre je u noći između 24. i 25. novembra Rusija izvela, prema navodima zapadnih medija, najveći napad dronovima na Kijev od početka Specijalne vojne operacije.

Više od 75 bespilotnih letelica Šahed iranske proizvodnje (ne precizira se da li se radi o modelima 129 ili 136), lansirano je sa teritorije koju drži Rusija jugoistočno od ukrajinske prestonice, ali i sa prekograničnih položaja na severoistoku, prenosi britanski BBC.

Kijev rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Zvanični Kijev tvrdi da protivvazdušna odbrana nije uspela da oborii samo jednu letilicu, iako je nekoliko zgrada u prestonici Ukrajine teško oštećeno, a pet ljudi, uključujući jedno dete, je povređeno.

Sledeće noći ukrajinska protiv-vazdušna odbrana presrela je rusku krstareću raketu H-59 - projektil dug 5,7 metara, sa prečnikom krila 1,3 metra, sa dvostepenim motorom, težak 930 kg od čega bojeva glava ima 320 kg i devet dronova.

Ukrajinski kontra-napad

Ukrajina je pokrenula sopstveni napad na Moskvu i druge gradove na zapadu Rusije, tvrde ruski izvori koje prenose zapadni. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je na svom Telegram kanalu da je jedanaest ukrajinskih dronova oboreno u noći između 25. i 26. novembra, dok su se približavali ruskoj prestonici, javlja portal Aerotime.

Za njima je u ranim jutarnjim satima usledilo još 13 dronova. Eksplozije su zabeležene u okrugu Naro-Fominsk i Odintsovo, na periferiji ruske prestonice, kao i u Kaluškoj, Tulskoj, Brijanskoj i Smolenskoj oblasti.

Jedan oštećeni dron udario je u stambenu zgradu, pri čemu je jedna osoba je navodno povređena. Ovu vest objavio je regionalni guverner Aleksej Đumina. Na ruskim društvenim mrežama pojavilo se nekoliko video snimaka udara drona za koje se tvrdi da su nastali prilikom ovih napada.

Tokom napada, aerodromi Vnukovo (VKO) i Domodedovo (DME) u Moskvi morali su privremeno da obustave rad, zbog čega je nekoliko letova odloženo ili otkazano. Neki letovi na aerodromu Šeremjetevo (SVO) takođe su odloženi.

Zvanični izveštaji Moskve

Iako je press služba ruskog Ministarstva odbrane, koju citira agencija RIA Novosti, saopštila da su PVO sistemi te zemlje oborili dva ukrajinska Miga 29, nezavisnih potvrda za ovu informaciju nema ni u ukrajinskim ni u svetskim medijima.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom subote protivvazduhoplovna odbrana "presrela 53 ukrajinske bespilotne i 17 raketnih projektila višecevnog raketnog sistema HIMARS", javlja državna agencija TASS, a citira Tanjug.

Prema istim izvorima, ruska PVO je drugog dana vikenda oborila 24 drona, kao i "dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, prilagođene da gađaju kopnene ciljeve".

U saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije navodi se da je "od početka specijalne vojne operacije" oboreno "ukupno 539 ukrajinskih vojnih aviona, 255 helikoptera, 9.183 bespilotne letelice i uništena 442 protivvazdušna raketna sistema" prenosi Tanjug.

Ove ruske podatke treba uzeti sa blago rečeno priličnom rezervom obzirom da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo 2021. godine pre rata imalo prema veoma optimističnim procenama oko 300 aviona, od toga nepoznato koliko je bilo u letnom stanju.

Ugledni Flightglobal navodi u pregledu svetske vojne avijacije za 2022 godinu da Ukrajina poseduje 43 lovačka aviona Mi-29 uz 8 dvoseda za obuku, 26 Suhoja Su-27 i 6 dvoseda Su-27UB, a od jurišne avijacije 24 Su-24 i 17 Su-25. Vazduhoplovstvo je prema ovom izvoru tada imalo 15 helikoptera Mi-8, dok je armijska avijacija imala oko 100 različitih helikoptera.

(Aero.rs/AB)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>