• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su oborili "nevidljivog": Obeležen Dan 250. brigade za PVD Vojske Srbije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brigada je 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem – Ordenom narodnog heroja

  • 0

Dan 250. raketene brigade za protivvazduhoplovna dejstva RViPVO Vojske Srbije svečano je obeležen u petak 24. novembra u kasarni Banjica u Beogradu, gde je i smeštena komanda ove proslavljene jedinice.

250. brigada u javnosti verovatno je najpoznatija po obaranju "nevidljivog" borbenog aviona F-117 Nighthawk tokom napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine

Dan 250. brigade obeležava se u spomen na 24. novembar 1962. godine, kada je formiran 250. raketni puk PVO.

Povodom praznika, upriličeni su defile jedinica brigade i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, prezentovana su ključna dostignuća u izgradnji operativnih sposobnosti, uručene nagrade najistaknutijim pojedincima i položeni venci na spomen-obeležje u kasarni, saopštilo je Ministarstvo odbrane

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama istaknuti su "posvećenost, profesionalizam i visok nivo osposobljenosti pripadnika 250. raketne brigade potvrđeni tokom realizacije svih dodeljenih zadataka i na bojevom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru u Bugarskoj, kao i njihov doprinos jačanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO i bezbednosti vazdušnog prostora naše zemlje", navodi se u saopštenju

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković i načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba general-major Tiosav Janković; ono što je zanimljivo da su upravo ova dva generala raketaši i nedadašnji komandanti 250. brigade

Pripadnici 250. raketne brigade danas su obeležili i krsnu slavu jedinice Svetog mučenika Stefana Dečanskog, a svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je vikar patrijarha srpskog Porfirija, episkop lipljanski i vojni Dositej.

250. rbr za PVD sposobljena je za pripremu, planiranje i izvođenje defanzivne operacije PVO i nosilac je vatrene moći u sistemu PVO, navodi Vojska Srbije

Komanda brigade je razmeštena u kasarni Banjica u Beogradu, a potčinjene jedinice u garnizonima Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.

Divizioni brigade su naoružani novonabavljenim raketnim sistemima FK-3 i pancir S1, kao i modernizovanim raketnim sistemima Neva M1T i kub M2(SM).

U 250. raketnoj brigadi za PVD realizuje se obuka profesionalnog i rezervnog sastava i obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, navodi sajt VS. Vrhunac kolektivne obuke su bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru, koja su više puta uspešno realizovana na poligonima u zemlji i inostranstvu.

Brigada je 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem – Ordenom narodnog heroja. Tokom 78 dana sukoba, 28 pripadnika raketnih jedinica je u odbrani otadzbine dali svoje živote.

Za komandanta 250. raketne brigade nedavno je pukovnik Novica Gogić, postavljen pukovnik Novica Gogić, o čemu je Aero.rs pisao letos.

(Aero.rs)

Video: Predstavljen raketni sistem PVO "Pancir S1"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>