• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iran kupuje ruske avione i helikoptere: Suhoj Su-35 i Mi-28 uskoro na Bliskom istoku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iran već neko vreme procenjuje ruske avione i helikoptere te vest o porudžbini novih sistema iz Ruske Federacije nije naročito iznenađujuća

  • 1
Sukhoi/Suhoj Su-35 Foto: Shutterstock

Oružane snage Irana uskoro bi trebale da modernizuju flotu borbenih aviona i helikoptera novim ruskim naoružanje. Iran je navodno sa Rusijom sklopio ugovor o kupovini Suhoja Su-35, Mil Mi-28 kao i Jak-130.

Novinska agencija Tasnim, za koju se smatra da je bliska teheranskom režimu, je u utorak 28. novembra prenela vest da će iransko ratno vazduhoplovstvo osavremeniti svoju flotu letelica novim helikopterima i avionima iz Ruske Federacije. Iz Rusije bi trebao da stigne za sada nepoznat broj primeraka višenamenskog borbenog aviona Suhoj Su-35 kao i trenažnog Jak-130, piše ova iranska agencija a prenosi The Aviationist.

Avion Jakovljev Jak-130 Wikimedia/Ministry of Defence

Helikopterska komponenta iranskih oružanih snaga bi prema najavama trebala da dobije pojačanje u vidu novih helikoptera Mil Mi-28. Vest o dolasku borbenih sredstava iz Rusije navodno je ovoj novinskoj agenciji potvrdio zamenik ministra odbrane Irana brigadni general Mahdi Farahi.

Iran već neko vreme procenjuje ruske avione i helikoptere te vest o porudžbini novih sistema iz Ruske Federacije nije naročito iznenađujuća, potvrđuje ovaj izvor.

Helikopter Mil Mi-28 Shutterstock

O mogućoj kupovini naoružanja se razgovaralo nekoliko puta u proteklih par godina. Načelenik iranskog ratnog vazduhoplovstva je krajem 2022. godine izjavio da njegova zemlja razmatra nabavku Suhoja Su-35, prenosi The Aviationist.

Da Iran ozbiljno razmišlja o nabavci ruskih letelica bilo je jasno i kada su se pojavile prve fotografije Jak-130 u bojama iranskog ratnog vazduhoplovstva. Iranci su navodno testirali avione u vazdušnoj bazi u Blizini Isfahana, piše The Aviationist. Čini se da je Iran zadovoljan performansama ovih letelica te ih je od Rusije sada i naručio.

U floti iranskog ratnog vazduhoplovstva nalazi se veliki broj starih aviona proizvedenih u SAD. Pre Islamske revolucije 1979. godine, Iran je bio prijateljski nastrojen prema SAD i naoružavao se pretežno sistemima zapadne proizvodnje.

Svrgavanjem šaha Mohameda Reze Pahlavija odnosi između dve zemlje su zahladneli, a Iran više nije mogao da kupuje avione iz SAD. Sankcije Zapada onemogućile su Iranu da kupi nove letelice zbog čega je još uvek primoran da se oslanja na decenijama stare F-4 Phantom II i Grumman F-14.

Suhoj Su-35 je dvomotorni višenamenski borbeni avion razvijen na platformi uspešnog sovjetskog lovca Su-27. Pored raketa vazduh-vazduh namenjenih za borbu protiv drugih aviona, Suhoj Su-35 može da dejstvuje po zemlji raketama vazduh-zemlja. Rusija i Kina su za sada jedni korisnici ovog aviona.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>