• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumuniji stigli prvi avioni F-16 Fighting Falcon kupljeni u Norveškoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ratno vazduhoplovstvo Rumunije trenutno raspolaže sa 20 aviona f-16, a do kraja 2025 u svom naoružanju bi trebalo da ima 48 ovih letelica pre nego što nabavi avione pete generacije

  • 0

Prva tri aviona F-16 (MLu) Fighting Falcon koje je Rumunija kupila od Kraljevine Norveške sletela su u 86. vazduhoplovnu bazu Poručnik avijatičar Georgi Mociornita u Borči, potvrdila je komanda rumunskog ratnog vazduhoplovstva.

Time je broj ovih letelica koje se nalaze u rumunskim oružanim snagama uvećao na 20: prvih 17 polovnih aviona F-16 kupljeno je od Portugala.

Nakon što je 14. novembra u Rumuniji otvoren Centar za obuku pilota na ovim avionima, o čemu je Aero.rs već izveštavao više medija, nastavljeno je naoružavanje RV naših komšija koji imaju u planu da oforme tri eskadrile sa ovim letelicama.

Nabavkom nove serije aviona F-16 Fighting Falcon i pratećeg paketa opreme povećaće se bezbednost Rumunije kao članice NATO pakta, navodi rumunski portal HotNews.

Zvanični Bukurešt finalizirao je sa Vladom Kraljevine Norveške dogovore o kupovini 32 aviona F-16, koji su prema rumunskim izvorima označeni kao M6.5.2, tokom novembra prošle godine.  U pitanju su stariji modeli jednosedi F-16A i dvosedi F-16B koji su modernizovani na tzv. MLu standard (Mid-Life Update).

Tada je precizirano da će Norveška za avione obezbediti motore i logističku podršku, kao i da će avioni biti isporučeni do 2025. u letnom stanju, sa mogućnošću upotrebe najmanje 10 godina. Prema ugovoru, prva tri aviona sletela su 29. novembra 2023.

Za održavanje i modernizaciju aviona biće zadužena norveška namenska industrija, ali i rumunska kompanija Aerostar Bacau. 

Tako će Rumunija premostiti period do nabavke aviona pete generacije: Bukurešt je pre dva i po meseca saopštio da planira nabavku 32 aviona F-35A Lightning II za šta će odvojiti oko 6.5 milijardi dolara, što je odobrio Vrhovni savet za nacionalnu odbranu Rumunije.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>