• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat kao poligon novog naoružanja: Ukrajina dobila najnovije nemačke PVO sisteme pre Bundeswehra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procene kompanije Rheinmetall govore da je za uništavanje mete u vazdušnom prostoru sistemom Skajneks cena utrošene municije oko 4.000 evra

  • 2
rheinmetall Oerlikon Revolver Gun® Mk3 truck mounted rheinmetall.com

Nemački proizvođač naoružanja, municije i vozila Rheinmetall isporučio je Ukrajini dva nova sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa koji još nisu uvedeni u naoružanje nemačke vojske (Bundeswehr) niti ni drugih zemalja, kako bi ih testirao u realnim borbenim uslovima, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Sistemi Skynex, zasnovan na automatskom protivavionskom topu švajcarskog proizvođača Oerlikon MK3 kalibra 35 mm i Skyranger kalibra 30mm, pokazuju snimci objavljeni na internetu, već su upotrebljeni u odbrani vojnih ciljeva u blizini Kijeva od napada ruskih bespilotnih letelica.

Za ovaj snimak, objavljen na platformi X (nekadašnji Twitter) 27. novembra, navodi se da u drugom delu prikazuje dejstvo AHEAD municije protivavionske municije sistema Skynex.

Kompanija Rheinmetall ranije je objavila da će do kraja godine Kijevu isporučiti dva ova sistema. U novembru je Rheinmetall saopštio i da je Ukrajina dobila "novu tranšu" Skynex sistema, bez navođenja količine i detalja.

Skynex ima brzinu paljbe do 1.000 granata u minuti efektivnog dometa do 4.000 metara. U borbenom kompletu su 252 granate, a kratkotrajno može ispali 200 projektila.

Velika brzina gađanja važna je zbog gustine vatre u borbi protiv malorazmernih i brzih dronova koje Rusija svakodnevno koristi u napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, navodi BBM.

rheinmetall Oerlikon Revolver Gun® Mk3 rheinmetall.com
Sistem može biti na vozilo iz HX serije kamiona (sa pogonom od 4x4 do 8x8) i prvenstveno je namenjen borbi protiv bespilotnih letilica i krstarećih raketa kratkog dometa. U tu svrhu koristi municiju od 35 mm sa programiranim dejstvom poznatu pod skraćenicom AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction).

Ova municija pokazala se mnogo ekonomski isplativijom za uništavanje ciljeva poput bespilotnih letelica u odnosu na radarski vođene rakete poput onih sa takođe nemačkog PVO sistema IRIS-T koji je ranije ove godine isporučen ukrajinskim oružanim snagama.

Procene kompanije Rheinmetall govore da je za uništavanje mete u vazdušnom prostoru sistemom Skynex cena utrošene municije oko 4.000 evra, što je skoro 100 puta manje u odnosu na dejstva sistema poput IRIS-T.

Topom je moguće upravljati daljinski zahvaljujući Skymaster upravljačkom sistemu dok radar Oerlikon X-TAR3D obezbeđuje trodimenzionalnu sliku situacije u vazdušnom prostoru sa dometom otkrivanja ciljeva od 20 do 50 kilometara.

Sistem Skyranger 30 koristi automatski top Oerlikon KSA kalibra 30 mm, dometa tri kilometra a brzine paljbe 1.200 metaka u minuti. Poput sistema Skynex, koristi municiju koja se aktivira u blizina cilja.

Rheinmetall se  nedavno pohvalio porudžbinom od "preko 100.000" artiljerijskih granata kalibra 155mm od nemačke vlade za potrebe isporuke Ukrajini, vrednosti oko 142 miliona evra.

(Balkanska bezbednosna mreža/Aero.rs)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirko

    20. decembar 2023. | 19:45

    Sipljivi miš vuče rasnu mačku za rep, a kada ga kandžama pretvori u froncle, kukaće i zavijati. Samo mislim da se ovoga puta Rusi neće zaustaviti u berlinu.

  • Shandor

    21. decembar 2023. | 09:42

    2(dva) u komadima. Bas se isprsili, sad ce ukri da preokrenu sve na nebesima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>