• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat Ukrajine i Rusije: Dronovima napadnuta ruska avio-baza, Ukrajinci tvrde da su uništili Suhoje Su-34

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok Interfaks Ukrajina tvrdi da su dronovi Bezbednosne službe Ukrajine i Oružanih snaga te zemlje napali bazu Morozovsk, portal Obozrevatel tvrdi da je napad izvršen na bazu Lipick

  • 0

Pripadnici Bezbednosne službe Ukrajine (Служба безпеки України - SBU) i Oružanih snaga Ukrajine (Збройні сили України - ZSU) su izveli su "specijalnu operaciju na jedan aerodrom u rostovskoj regiji", navodi ukrajinska agencija Interfax-Ukraine pozivajući se na izvore SBU.

U napadu dronovima koji je izveden 17. decembra uništena je vojna oprema koja je bila razmeštena na aerodromu, iako je zvanična Moskva saopštila da su svi dronovi oboreni, navodi agencija pozivajući se izviore iz ukrajinskih bezbednosnih struktura.

“Napad SBU i ZSU bio je uspešan i teško je oštetio razmeštenu opremu”, precizirala je ova agencija.

Iako bi se zbog položaja dalo predpostaviti da će ukrajinske snage napasti vojnu bazu Milerovo u Rostovskoj oblasti, oni su, prema navodima agencije, napali bazu Morozovsk koja se nalazi na istoku te oblasti i u kojoj baziraju avioni 559. bombarderskog avijacijskog puka, sa tri eskadrile aviona Suhoi Su-34.

Prema Interfaxu, u bazi se u trenutku napada nalazilo oko 20 Su-34.

Ovaj bombarderski puk bazirao je do 1993. u bazi Finstervalde u istočnom delu Nemačke, da bi potom bio prebaziran u avio-bazu Primortsko-Akhtarsk i bazu Morozovsk koja je u sastavu 4. vazduhoplovne armije, u Južnom vojnom okrugu.

Uz 559. Bombarderski avijacijski puk, na aerodromu Morozovsk je uz avione Su-34 bilo i tri radara i druga oprema, navodi američki Newsweek.

Guverner Rostovske regije Vasilij Golubjev izjavio je da je protiv-vazdušna odbrana uspešno odbila masovni napad bespilotnih letelica oko Morozovska i grada Kamensk-Šaktinski, blizu granice sa Luganskom oblasti, precizira ovaj ameriki nedeljnik. Morozovsk se nalazi na 150 kilometara od granice sa Ukrajinom.

I rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je PVO “presrela i oborila sve 33 bespilotne letelice” iznad Lipecka, Rostova i Volgograda. Međutim, dronovi koje su lansirali pripadnici SBU i ZSU pogodili su svoj cilj, navodi ukrajinski portal Obozrevatel.

Ovaj portal, pak, navodi da je meta napada - prema njihovim izvorima - bila avio-baza Lipeck, 12 kilometara kraj grada koji nosi isto ime, baza koja je poznata po tome što je pre početka sukoba Ukrajine i Rusije bila centar za obuku borbenih pilota. Udaljenost između Lipecka i Morozovska je veća od 600 kilometara. 

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>