• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija za rat iz vazduha: Japan i SAD rade na razvoju AI za bespilotne letelice

Vreme čitanja: oko 1 min.

GCAP bi prema aktuelnim planovima trebao da bude centar sistema, odnosno da višenamenski koji dejstvuje zajedno sa novim bespilotnim platformama i u tom kontekstu treba posmatrati najnoviji razvoj AI

  • 0
Global Air Combat Program BAe Systems

Sjedinjene Američke Države i Japan potpisali su ugovor o budućoj saradnji na razvoju veštačke inteligencije (Artificial Intelligence - AI) u domenu vojnih bespilotnih platformi.

Ministarstva odbrane dve zemlje dogovorila su buduće korake zajedničkog razvoja AI sistema koji bi trebao da u potpunosti promeni doktrinu vazdušne borbe, navodi se u saopštenju američkog DoD (Departnemt of Defence, Ministarstvo odbrane) krajem prošlog meseca. Novi ugovor samo je nastavak partnerstva započetog u decembru 2022. godine.

Program pod nazivom Veliki odgovor kroz kolaborativnu autonomiju (Overwhelming Response through Collaborative Autonomy) ima za cilj da integriše veštačku inteligenciju u sisteme bespilotnih letelica. Poseban fokus istraživačkih timova biće razvoj AI sistema za procenu ponašanja u bespilotnim letelicama, prenosi Aero Time.

Global Air Combat Program BAe Systems

Želja za povećanjem autonomije bespilotnih letelica kroz AI ne bi trebala da čudi imajući u vidu da Japan učestvuje u razvoju Globalnog vazduhoplovnog borbenog programa (Global Combat Air Program - GCAP). U sklopu ovog programa, Japan planira da zajedno sa Britancima i Italijanima proizvede novi avion šeste generacije kao i prateće sisteme.

GCAP bi prema aktuelnim planovima trebao da bude "sistem sistema" u čijem bi centru mogao biti višenamenski avion. Predviđeno je da isti dejstvuje zajedno sa novim bespilotnim platformama i u tom kontekstu treba posmatrati najnoviji razvoj AI.

Global Air Combat Program BAe Systems

Formalna saradnja u sklopu GCAP započeta je sredinom prošlog meseca, a o istoj je tada detaljnije pisao portal Aero.rs.

Pored Japana, Italije i UK, sličan borbeni sistem razvijaju Francuska, Nemačka i Španija u sklopu programa Budući borbeni vazdušni sistem (Future Combat Aircraft Sistem - FCAS). U proizvodnju ovakvog sistema planiraju da se uključe i SAD i to u sklopu dva posebna programa.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>