• 8

Vreme čitanja: oko 3 min.

F-16C iznad Bosne i Hercegovine: JTAC timovi SAD i BiH navodili avione, KC-135R preleteo preko Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

KC-135R Stratotanker u dolasku je preleteo od Subotice, preko Novog Sada, Šapca i Loznice, potom se "vrteo" skoro 3 sata iznad Bosne i Hercegovine dopunjujući avione F-16C gorivom

  • 8
JTAC USAF BiH @USEmbassySJJ / US Embassy BiH / X

Vazduhoplovni oficiri za navođenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) - u lokalnoj terminologiji specijalisti za navođenje i kontrolu bliske zračne potpore - uvežbavali su u ponedeljak 8. januara "radnje i postupke" u navođenju borbene avijacije sa kolegama iz američkih specijalnih snaga i ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF)

Sve se dešavalo na zemlji i u vazdušnom prostoru BiH ali indirektno i okolnih država, a na vežbi su uz tzv. JTAC timove (Joint Terminal Attack Controller) učestvovala i dva aviona Lockheed Martin F-16C it 31. vinga iz baze Avijano u Italiji, kao i leteća cisterna KC-135R Stratotanker koji je ta te potrebe doleteo iz RAF Mildenhol baze 

F-16 Fighting Falcon borbeni avioni lete u okviru zajedničke obuke vazduh-zemlja u kojoj učestvuju američke i bosanske snage Tanjug/US Embassy in Bosnia and Herzegovina/AP
"Američki avioni leteli su iznad područja Tuzle, Modriče, Doboja, Brčkog, Bijeljine i Zvornika, a avion cisterna je kružio u široj zoni Banje Luke. Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena vojne saradnje BiH i SAD u cilju daljeg razvoja sposobnosti specijalista za navođenje i kontrolu vazdušne podrškee OS BiH te razvoja mira i stabilnosti u cijeloj regiji", navodi Ministarstvo odbrane BiH

"Sledeći potrebe modernog ratovanja, i OS BiH imaju sposobnost navođenja bliske vazdušne podrške, koja je već raširena u razvijenim vojskama sveta. Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Specijanih snaga SAD (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OS BiH. Snage za specijalne operacije SAD takođe obučavaju pripadnike JTAC-a OS BiH na polju napredne pešadijske obuke. Pripadnici JTAC tima OS BiH do sada su stekli značajno iskustvo na međunarodnim vežbama, s različitim partnerskim vazduhoplovstvima i borbenim platformama, po čemu su među najsposobnijima u našoj regiji", tvrdi MO Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti, navela je američka ambasada najavljujući vežbu, uz objašnjenje da će se "američke letilice vratiti u bazu odmah nakon završetka misije"

JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmeravaju dejstvo aviona ili helikoptera koji pružaju blisku podršku i "ključna su veza između vojnih jedinica na terenu i u vazduhu".

Sudeći po fotografijama koje je američka ambasada u Sarajevu distribuirala, u vežbi su učestvovali lovci F-16C Block 40 iz 555. eskadrile (555th Fighter squadron Tiple Nickel) iz Avijana.

Zanimljivo je i kretanje leteće cisterne KC-135R Stratotanker imena Boss Lady iz 351. eskadrile (351st Air Refueling Squadron) koji je do vazdušnog prostora BiH za potrebe vežbe doleteo iz svoje matične baze Mildenhol u Velikoj Britaniji.

Avion, proizveden pre impozantnih 59 godina - naravno više puta modernizovan uključujući i nove motore - u dolasku, preleteo je deo Srbije, od Subotice, preko Novog Sada, Šapca i Loznice, potom se "vrteo"skoro 3 sata iznad Bosne i Hercegovine dopunjujući avione F-16C gorivom. Povratak u RAF Mildenhol počeo je preletom preko Slavonije i Mađarske pa dalje na Zapad.

Američka ambasada u Sarajevu na svom zvanicnom nalogu na mrezi X (nekadašnji Twitter) saopštila je kako ova vežba "demonstrira opredeljenost SAD da osiguraju teritorijalni integritet BiH suočeni sa antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima".

Na prisustvo američkih aviona "o kojima nije zvanično informisan" osvrnuo se i Milorad Dodik, Predsednik Republike Srpske, koji je na svom X nalogu poručio da veruje da će "kad su već tu svojim prisustvom podržati proslavu dana Republike Srpske"

(Aero.rs)

Video: Praznična sinfonija vazduhoplovstva: Malo drugačiji novogodišnji koncert

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Sergej

    11. januar 2024. | 13:50

    Preleteo deo Srbije? Pa jel podigao neko naše lovce presretači (ako ih uopšte imamo) da upozore taj avion-tanker da je povredio vazdušni prostor i da ga eventualno obore ako ignoriše upozorenje. Ili je jednostavno prećutno dobio zeleno svetlo za prelet od nekog ko nema m.da da izda takvo naređenje. E Srbijo, Srbijo!!!

  • Dragisa

    11. januar 2024. | 19:44

    Samo neka lete......evo mi se usrali od straha. Dok oni lete mi proslavljamo Dan Republike Srpske,krsnu slavu i polagano se sve više osamostaljujemo od BiH. I naravno da ne zaboravim,od nas nećete čuti da je bio genocid u Srebrenici,jer mnogo je veći zločin baciti dvije atomske bombe na Japan ili pobiti milione nedužnih indijanaca. Prenesite to Marfiju u američkoj ambasadi,pa neka se pokrije ušima od sramote.

  • paraglajder

    12. januar 2024. | 15:56

    Jesu li to isti avioni sto su nocas napale hute u jemenu inace bracu bosanskim muslimanima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>