• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mis Amerike u kokpitu F-16: Potporučnica USAF sa titulom najlepše žene SAD

Vreme čitanja: oko 3 min.

Završila je letačku obuku, uz to ima diplomu iz astrofizike, trenutno je na master studijama na Harvardu

  • 2
Madison Marsh, Medison Marš Foto: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Kada je pre četiri godine upisala Vazduhoplovnu akademiju, bila je kadet sa dozvolom sportskog pilota u džepu i željom da postane astronaut.

Danas, ona je potporučnik Američkog ratnog vazduhoplovstva  (United States Air Force - USAF)  koji pohađa postdiplomske studije javne politike na Harvard Kenedi školi kroz poseban partnerski program vazduhoplovstva.

Upoznajte Medison Marš, aktuelnu Mis Amerike. Prvo aktivno vojno lice kom je to pošlo za rukom. Njeno ime je Medison Marš. 

"Nikad se nije desilo da pripadnik oružanih snaga pobedi. Sada se desilo i mislim da je to ogromna prilika za mene", govori Medison. koja "uživa u razgovoru sa mladim devojkama u vojnoj službi i obožava da bude pilot", piše američki portal posvećen životu i radu pripadnika svih rodova oružanih snaga - Stars and Stripes.

Takmičenje za Mis Amerike videla je kao "šansu da se bavi vannastavnim aktivnostima koje poklanjaju pažnju radu i nastupima u zajednici".

Tokom svog "putovanja" od prijavljivanja za izbor Mis Kolorado, preko pobede i ulaska u finale za izbor Mis Amerike, dostigla je da se podjednako udobno oseća u večernjoj haljini i pilotskom kombinezonu. Svoje nastupe na izboru uvežbavala je dok se bavila zadacima iz fizike i astronomije.

Marš ne ume da peva i pleše, ali nova pravila za izbor najlepše u Sjedinjenim Državama dozvoljavaju devojkama da održe monolog.

Ona je spremila 90 sekundi govora - o svom prvom samostalnom letu koji je imala sa 16 godina. Kako je biti u kokpitu, ostvariti radio-vezu sa kontrolom leta, kako je bilo poleteti, leteti i sleteti. Zaključila je monolog ocenom kako joj je to iskustvo pomoglo u razvijanju liderskih osobina, piše Stars and Stripes.

"Zaista pokušavam da očaram publiku tako što im stvorim privid da se nalaze u kokpitu sa mnom", rekla je Medison.

Američko ratno vazduhoplovstvo je na zvaničnom X profilu čestitalo svojoj pripadnici, čiji je "call sign" Mis Kolorado, izbor za najlepšu Amerikanku:

Tokom izbora za mis, takmičarke moraju da promovišu i projekat rada u zajednici. Medison je svoj posvetila temi koja je naročito bolna za nju: istraživanju i edukaciji o raku pankreasa.

Samo dan nakon što je Medison 1. novembra 2018, saznala da je primljena u Vojnu akademiju, umrla je njena majka, inače pasionirani trkač, samo 10 meseci nakon uspostavljanja dijagnoze.

Godinu dana posle toga Medison je sa drugim članovima porodice osnovala Fondaciju Vitni Marš, koja jednom godišnje organizuje trku na pet i deset kilometara u njenom rodnom gradu. Fondacija je do sada prikupila više od 250.000 dolara.

Medison je krajem prošle godine obavila svoj tzv. informativni let (familiraziton flight) na avionu F-16D Fighting Falcon:

Medison je imala "čast" da svoj prvi let na borbenom avionu obavi u 422. eskadrili u vazduhoplovnoj bazi Nelis u Nevadi.

U ovoj eskadrili, navode poznavaoci vazduhoplovstva, lete najbolji od najboljih piloti, s obzirom na to da je pun naziv eskadrile 422nd Test and Evaluation Squadron: piloti ove eksadrile operativno testiraju avione i vazduhoplovno naoružanje pre nego što uđe u upotrebu.

Nakon osam godina posvećenosti jednom snu - dobijanju doktorata iz astrofizike s ciljem da postane astronaut, Marš je promenila planove. Nada se da će joj master program iz javne politike koji pohađa, pomoći da se bori za bolju legislativu u borbi protiv raka.

(Aero.rs)

Video: Radni naslov: Misija Halijard

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    17. januar 2024. | 14:56

    Cudno da Holivud nije to jos malo zacinio, iz siromasne porodice sa teskim detinjstvom, ili ce to biti u 2-3 nastavku?

  • Mr Pit & 12 guslaca

    17. januar 2024. | 12:33

    Где баш у кокпиту ловца-крша "Ф-16"('Летећег мртвачког сандука') ?! Нисте могли наћи неки сигурнији ловац ? Летење на њима није опасно - само падање !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>