• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penzionišu MiG29, čekaju F-16: Bugarska očekuje do 2025. isporuku prvih osam američkih borbenih aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da Bugarska nije platila i drugu tranšu za nabavku novih aviona F-16 Blok 70, prve letelice bi stigle tek posle 2030. godine, zbog velike potražnje za ovim tipom vazduhoplova

  • 0

Bugarska vojska će do 2025. godine dobiti osam od 16 novih borbenih aviona F-16 Blok 70 koje su naručili od SAD, objavio je šef bugarske odbrane admiral Emil Eftimov.

On je nakon petodnevne posete SAD rekao da je isporuka trebalo da počne 2023. godine, ali da je fabrika Lockheed Martin najavila da će doći do dvogodišnjeg odlaganja zbog problema sa proizvodnom linijom izazvanih pandemijom kovida javlja  Euraktiv, a prenosi Tanjug.

Bugarska je od Sjedinjenih Američkih Država kupila 16 lovaca F-16 Blok 70, a 2025. se očekivala isporuka četiri lovca.

"Videli smo avione u fabrici Lockheed Martina u Južnoj Karolini, oni su u drugoj fazi završetka", rekao je Eftimov i pojasnio da je Bugarska donela "pravovremenu odluku da plati drugu seriju od osam novih vazduhoplova F-16":

"Da smo odložili plaćanje, stvari bi dodatno kasnile i dobili bismo ih posle 2030 jer postoji velika potražnja za ovim letelicama“, rekao je admiral gostujući na bugarskom javnom servisu BNT.

Isporuka ovih aviona je - po mišljenju državnog vrha - od ključnog značaja za bezbednost istočnog krila NATO, jer se Bugarska nalazi na svega 200 kilometara od Ukrajine.

Bugarsko ratno vazduhoplovstvo (Военновъздушни сили) u ovom trenutku ima poteškoća da izvrši misije er-polisinga zbog isteka resursa aviona MiG-29.

Prema poslednjim dostupnim podacima iz 2022. Bugarska poseduje 13 ovih vazduhoplova. Dvadeset-devetke su baziranena vojnom aerodromu Graf Ignjatijevo smeštenom deset kilometara od Plovdiva.

Dodaje se da je Bugarska morala da modernizuje bazu u Graf Ignjatievu da primi nove lovce, a ako to ne bude gotovo do 2025. godine, novi F-16 moraće da budu uskladišteni u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Obuka pilota se odvija po planu predviđenom ugovorom. Imaćemo 16 aviona, 32 pilota obučena metodama koje koristi USAF, i 84 pripadnika tehničke službe, a koji će takođe proći obuku u SAD", dodao je admiral Eftimov.

Bugarska trenutno vodi proceduru i za nabavku novih vojnih radara, koji bi trebalo da podrže funkcionisanje borbene avijacije, a u trci za dobavljača su Lokid Martin i još četiri evropske kompanije.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>