• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej Američkog ratnog vazduhoplovstva zatvoren do daljeg zbog problema s vodom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej se nalazi u okviru avio-baze Wright-Patterson, desetak kilometara od Dejtona u saveznoj državi Ohajo i kako se na internet stranici navodi - najstariji je i najveći muzej vojne avijacije na svetu

  • 1
USAF museum U.S. Air Force photo by Ken LaRock

Nacionalni muzej američkog ratnog vazduhoplovstva (National Museum of the United States Air Force - NMUSAF) zatvoren je na neodređeno vreme zbog problema sa vodosnabdevanjem, saopštio je portparol muzeja.

„U ovom trenutku nismo sigurni u uzrok“, rekao je portparol Taj Grinlis medijima, nakon što je osoblje muzeja zajedno sa volonterima moralo da zamoli oko 1.000 posetilaca da napuste muzej u ponedeljak oko 11 sati zbog nedostatka vode u toaletima i kafićima.

Muzej se nalazi u okviru avio-baze Rajt-Peterson (Wright-Patterson AFB), desetak kilometara od Dejtona u saveznoj državi Ohajo i kako je navedeno na prezentaciji ove institucije "najstariji je i najveći muzej vojne avijacije na svetu".

Muzej je prošle godine proslavio stogodišnjicu postojanja. Njegovi počeci vezani su za skromnu grupu logističkih objekata za letna ispitivanje na McCook Fieldu, samo nekoliko minuta vožnje udaljenom severno od centra Dejtona.

Pre jednog veka nalazilo se pod tadašnjim Korpusom za vezu i vazdušnu službu američke vojske.

Danas muzej ima više od 350 vazduhoplova i projektila i hiljade artefakata na prostoru od 7,7 hektara zatvorenog izložbenog prostora.

Rajt-Peterson baza na prostorima nekadašnje Jugoslavije poznata je kao mesto sada već istorijskih pregovora predsednika Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kojima je okončan višegodišnji rat na teritoriji BiH.

U ovoj baziu smeštene su i jedinice vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja (Ohio Air National Guard) sa kojim intenzivno sarađuje RViPVO Vojske Srbije kao deo strateškog partnerstva Srbije i NG Ohaja.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ciro86ue

    19. januar 2024. | 11:28

    Ajde kod njih je makar neki koliko toliko ozbiljan problem... Kod nas muzej vazduhoplovstva ne radi godinama zbog stepeništa...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>