• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski helikopter Mi-8MTV zakačio dalekovod blizu granice sa Ukrajinom, nestalo struje u četiri oblasti

Vreme čitanja: oko 1 min.

U oblastima Sevski, Suzemski, Brašovski i Komarički došlo je do prekida napajanja zbog incidenta

  • 0

Helikopter Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (Воздушно-космические силы - VKS) Mil Mi-8MTV5 (vojne oznake RF-92064, 21 crveni) izazvao je nestanak struje u nekoliko oblasti nakon što je udario u visokonaponsku mrežu prilikom prinudnog sletanja kraj autoputa M3.

Incident se dogodio 17. januara 2024. godine u Brjanskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom. Osam vojnika koji su bili u helikopteru nisu pretrpeli nikakvu povredu, ali su četiri obližnja okruga ostala bez struje, navodi Aerotime.

Prema rečima guvernera Brjanske oblasti Aleksandra Bogomaza, u oblastima Sevski, Suzemski, Brašovski i Komarički došlo je do prekida napajanja zbog incidenta.

Video snimci helikoptera kraj autoputa pokazuju da je repni rotor vazduhoplova koji je udario u dalekovod, polomljen u incidentu.

Dvomotorni transportni helikopter Mi-8 uveden je u službu Ratnog vazduhoplovstva SSSR daleke 1967. godine. Do sada je proizvedeno više od 12.000 primeraka u različitim verzijama.

Stotinak komada prošlo je kroz RViPVO nekadašnje SFRJ i danas Srbije, a takođe su bili ili su još okosnica transportnih helikopterskih kapaciteta mnogih država u okruženju: Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije, Češke i Slovačke

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>