• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri miliona dolara štete: Mehaničar zaboravio baterijsku lampu, usisao je motor aviona F-35 Lightning II

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekoliko minuta nakon što je motor startovan radi testiranja, senzor aviona je uočio "strani objekat" u pogonskoj jedinici

  • 6
Avion F-35 Pixabay

Lockheed Martin F-35 Lightning II iz sastava američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) oštećen je kada  je motor aviona usisao baterijsku lampu. Inspekcijom letelice, utvrđena je šteta na nekoliko mesta na motoru.

Avion F-35 iz USAF baze Luke u Arizoni oznake 14-5103 postao je neoperativan nakon incidenta prilikom njegovog održavanja. Tokom servisiranja motora borbenog aviona, jedan od mehaničara ostavio je baterijsku lampu u uvodniku vazduha motora.

Lockheed Martin F-35 USAF U.S. Air Force/R. Nial Bradshaw

Nekoliko minuta nakon što je motor startovan radi testiranja, senzor aviona je uočio "strani objekat" u pogonskoj jedinici. Test je ipak nastavljen i motor je do kraja ispitivanja navodno radio normalno, prenosi Aero Time.

Neprijatno iznenađenje usledilo je nakon završetka testa kada su serviseri čuli neobične zvuke tokom spore rotacije motora. Detaljnom inspekcijom aviona, zabeležena je šteta na nekoliko rotora, turbini visokog pritisk, kompresoru i drugim delovima motora.

Šteta nastala usisavanjem baterijske lampe procenjuje se na skoro četiri miliona dolara.

Incident u Arizoni dogodio se sredinom marta prošle godine, a istražitelji USAF su u četvrtak 18. januara objavili izveštaj o ovom događaju. Za glavnog krivca istražitelji optužuju mehaničara koji je ostavio baterijsku lampu u usisniku motora.

On navodno nije pregledao avion i proverio alat pre početka testa. Istraga je pokazala i da je logistički softver ALIS (Autonomic Logistics Information System) takođe kriv za incident sa F-35. Prema izveštaju komisije, programu ALIS nedostaju informacije u realnom vremenu i ima previše irelevantnih podataka koje mogu stvoriti problem operateru.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Galle

    22. januar 2024. | 14:26

    Pa dobro nije strasno. Neka mu odbiju od plate I resen problem.

  • Duki

    22. januar 2024. | 15:25

    I da plati i baterijsku lampu, ako nije lično njegova, nego je duži u firmi!

  • Sergej

    22. januar 2024. | 16:00

    No dobro je prošao. Mogao je sebe da zaboravi u taj usisnik, bože me oprosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>