• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki dron se srušio u Iraku: Paravojna organizacija Islamski front preuzela odgovornost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Militantska grupa za koju se smatra da je blisko povezana sa Iranom u poslednjih nekoliko meseci je pojačala napade na američke baze u Iraku

  • 0
MQ-9 Reaper U.S. Air Force photo by: Tech. Sgt. Jim Bentley

Bespilotna letelica, odnosno daljinski upravljani borbeni vazduhoplov američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) srušila se prošle nedelje u severnom delu Iraka. Odgovornost za obaranje američkog drona preuzela je organizacija za koju se veruje da je blisko povezana sa režimom u Teheranu.

Pobunjenici u Iraku su prema sopstvenim tvrdnjama oborili MQ-9 Reaper naoružanu bespilotnu letilicu. Obaranje se  dogodilo u blizini baze Balad u četvrtak 18. januara i olupinu vazduhoplova su locirali pripadnici iračkih bezbednosnih snaga (Iraqi Security Forces).

Paravojna organizacija Islamski otpor u Iraku (Islamic Front for the Iraqi Resistance) preuzela je odgovornost za obaranje MQ-9 i to uz pomoć protivvazdušnog sistema zemlja-vazduh, prenosi Aero Time.

Militantska grupa za koju se smatra da je blisko povezana sa Iranom u poslednjih nekoliko meseci je pojačala napade na američke baze u Iraku. Poslednji veći udar na vojne objekte Amerikanaca dogodio se u subotu 20. januara kada je Islamski otpor raketirao vazduhoplovnu bazu al-Asad.

MQ-9 Reaper je bespilotna letelica američkog proizviođača General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI). Vazduhoplov je namenjen osmatračkim zadacima ali i napadačkim misijama i koristi ga nekoliko zemalja širom sveta.

Američka letelica može da leti na visini od preko 15.000 metara i u zavisnosti od varijante može da prevali distancu od skoro 2.600 kilometara.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>