• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oboreno osam ruskih dronova-kamikaza Šahed 131/136

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo navodi da su tokom noći na njenu teritoriju lansirane i jedna raktea Iskander-M i tri rakete iz sistema zemlja-vazduh S-300

  • 0

Snage protivvazduhoplovne odbrane uništile su "svih osam dronova Shahed 131/136 kojima je Rusija noćas napala nekoliko oblasti u Ukrajini", saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine (Повітряні Сили ЗС України).

Dronovi su uništeni iznad Nikolajevske, Dnjepropetrovske, Hmeljničke i Rovenjske oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo navodi da su tokom noći na njenu teritoriju lansirane i jedna raktea Iskander-M (9K720, NATO iznaka SS-26) i tri rakete iz sistema zemlja-vazduh S-300 (NATO oznaka SA-10)

Šahed 131 i 136, odnosno Geran-1 i Geran-2 su dronovi-kamikaze iranskog dizajna koji su postali poznati tokom rata u Ukrajini. Dizajnirala ga je i proizvodi HESA u saradnji sa Shahed Aviation Industries.

Odlikuje ga jednostavnost konstrukcije i niska cena izrade što je omogućilo masovno proizvoidnju i upotrebu "u jatima" kako bi se nadvladala protivnička PVO brojnošću ciljeva sa kojima se istovremeno suočava.

Geran-2 nosi bojevu glavu mase do 50 kg i ima domet od 2500 km.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>