• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Liban dobio prvu ženu vojnog pilota, Janu Sader: Ana, Anja i Sandra lete u Vojsci Srbije duže od 10 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oružane snage Libana dale su priliku ženama da obuku uniformu tokom građanskog rata od 1975. do 1990, a u oktobru 1991. vlada je donela dekret da 10 odsto vojnog personala moraju biti žene

  • 1

Sedma eskadrila Libanskog ratnog vazduhoplovstva (Al Quwwat al-Jawwiya al-Lubnaniyya, Lebanese Air Force - LAF) sa svojih šest Embraer A-29B Super Tucano aviona isporučenih u maju 2018. bazira u vazduhoplovnoj bazi Hamat - Vudžah al Hadžar.

Među pilotima ove eskadrile nalazi se i Jana Sader, prva žena pilot borbenog aviona, koja je 3. februara prošle godine završila obuku pilota (Undergraduate Pilot Training - UPT) američkog ratnog vazduhoplovstva (US Air Force - USAF) koja traje skoro dve godine.

Jana je svoju letačku karijeru počela u Libanu na klipnom avionu za osnovnu letačku obuku Scottish Aviation Bulldog. Zahvaljujući svojim rezultatima, izabrana je za obuku koja se odvijala u avio bazi Laflin u Teksasu: najpre na avionu Beech T-6 Texan, a potom na mlaznom avionu Northrop T-38 Talon.

"Najveći izazov za mene bila je obuka na T-38", rekla je Jana. "U Libanu sam letela na malim klipnim avionima. A to mi je bilo prvi put da sam letela na dvomotornom mlaznom avionu".

Avion Embraer Super Tucano Foto: Shutterstock

Moglo bi se reći da je poručnica Sader napravila korak unazad po povratku u svoju zemlju, s  obzirom na to da se obučavala na nadzvučnom avionu, a sada jeti na Embraer A-29 Super Tucanu.

Oružane snage Libana dale su priliku ženama da obuku uniformu tokom dugogodišnjeg građanskog rata od 1975. do 1990, a u oktobru 1991. vlada je donela dekret da 10 odsto vojnog personala u svim rodovima moraju biti žene, koje će završiti istu vrstu obuke kao i muškarci.

Žene piloti su odavno prisutne u RViPVO Vojske Srbije: Prva dama za komandama vojnog helikoptera bila je Anja Krneta koja od 2011. ima zvanje oficir-pilot helikoptera, od 2017. zvanje nastavnika letenja, a od 2021. zvanje probnog pilota helikoptera Gazela. Trenutno se obučava za upravljenje helikopterom Airbus H145M.

RViPVO Salinger Igor/MC Odbrana
Kapetani I klase Sandra Radovanović i Ana Perišić prve su žene piloti mlaznih aviona u Vojsci Srbije. Završile su Vojnu Akademiju i stupile na dužnost 2011. godine, kao i Anja.

Sandra Radovanović je nastavnik letenja u 252. školsko-trenažnoj avijacijskog eskadrili, leti avine Lasta i Super Galeb.

Vojska Srbije, avion Ministarstvo odbrane

Kapetan I klase Ana Perišić od novembra 2020. upravlja jurišnim avionom J-22 Orao u 241. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili sa aerodroma u Lađevcima. Ani, Sandri i Anji pridružile su se u eskadrilama i mlađe koleginice, piloti i letači-mahaničari.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    31. januar 2024. | 11:59

    Sve je to lepo, ali mislim da bi se trebali poštovati drugi kriterijumi za sva zanimanja u koja ne spadaju nacija, pol, seksualno opredeljenje i sl, a trebalo bi vratiti stare kriterijume da su iz zdrave i poštene porodice!!! Sve ovo novo je idiotizam namenjen slabljenju društva, porodice, države, svega normalnog!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>