• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački Eurofighter Typhoon presreo ruski špijunski avion iznad Baltika: Iljušin nije uključio transponder

Vreme čitanja: oko 1 min.

Luftwaffe navodi da je vojni avion Il-20M COOT-A leteo bez transponder signala koji je obavezan da emituje po pravilima saobraćaja u međunardono kontrolisanom vazdušnom prostoru

  • 0

Borbeni avioni nemačkih vazduhoplovnih snaga (Luftwaffe) pratili su i identifikovali ruski vojni avion koji je iznad nemačke teritorije leteo bez kontrolnog uređaja koji služi da radari uoče i prate letelicu tokom leta.

Ruski avion je leteo u blizini ostrva Rugen, u vazdušnom prostoru Nemačke iznad Baltičkog mora, prenosi Rojters.

Nemačke letelice poletele su sa severoistoka Nemačke, identifikovale ruski avion i pratile ga u međunarodnom vazdušnom prostoru pre nego što se on zaputio ka istoku, javlja Tanjug.

Luftwaffe je saopštilo da je "dežurni QRA (Quick Reaction Alert - avioni u stalnom dežurstvu) iz jedinice TLG71 reagovao na uzbunu iz baze Laage i identifikovao ruski vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru kod Rugena, pratio ga kratko vreme pre nego što se vratio na istok".

Iljusin IL-22 Foto: Shutterstock/Media_works
Posebni zanimljiva je informacija koju Luftwaffe navodi da je "vojni avion Il-20M COOT-A leteo bez transponder signala" koji je obavezan da emituje po pravilima saobraćaja u međunardono kontrolisanom vazdušnom prostoru.

Ovaj signal identifikuje avion po predetrminisanom 4-cifrenom broju od 0000 do 7777 i omogućava kontroli leta da ima podatke o poziciji avona u prostoru.

U bazi Laage pored Rostoka nalazi se 73. taktički ving Luftwaffe (Taktisches Luftwaffengeschwader 73)  opremljen višenamenskim borbenim avionima Eurofighter Typhoon.

EUROFIGHTER TYPHOON Foto: Shutterstock

IL-20M je avion sovjetske proizvodnje sa za elektronsko izviđanje i ometanje (ELINT/SIGINT) nastao na osnovu putničkog Iljušina IL-18. Nedavno je ovaj, iako konstrukcijski zastareli ali strateški bitan tip vazduhoplova dospeo u žižu javnosti kada je jedan primerak varijante IL-22 pogođen iznad Azovskom mora, u istom danu kad je oboren "ruski AWACS" A-50, o čemu je Aero.rs pisao

Ovaj tip aviona je "stari znanac" nemačkih QRA aviona: pre skoro tačno godinu dana, 27. januara 2023. godine, jedan IL-20M a se takođe približio nemačkom vazdušnom prostoru pa je presretnut i ispraćen.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>