• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopter Vojske Crne Gore oštećen na zemlji: Popravka motora može koštati i do milion evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%, tvrde Vijesti. Do havarije došlo kad je u letelici pored pilota bio i avio-mehaničar

  • 1
Bell 412EP www.gov.me/S.Matić

Jedan od tri srednja višenamenska helikoptera tipa Bell-412 Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, oštećen je u incidentu na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima, ali ne tokom leta, već - dok je vazduhoplov bio na zemlji. 

Zbog nepažnje posade došlo je do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora, navode, pozivajući se na anonimni izvor, podgoričke Vijesti.

Na taj način došlo je do havarije na Pratt & Whitney Canada PT6T motorima helikoptera i na "vrlo kompleksnom transmisionom sklopu rotora", a šteta se još procenjuje.

Prema jednom izvoru Vijesti šteta se kreće od pola miliona do skoro milion evra, dok drugi izvor navodi da je prema preliminarnim podacima šteta 700.000 eura.

Bell 412EP www.gov.me/S.Matić
Teško mehaničko oštećenje helikoptera desilo se dok su u letelici bila oba pilota i avio-mehaničar.

"Mislim da se ovde radi o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letelice ovog tipa", rekao je izvor podgodičkog dnevnog lista dodajući da će detalje "definitivno da utvrdi istraga jer je formirana komisija za procenu štete i utvrđivanje uzroka ovog vanrednog događaja".

Drugi izvor Vijesti rekao je da su piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%.

Prema njegovim rečima, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom je stanju drugi motor i transmisija u incidentu koji se navodno desio 17. januara. Vijesti saznaju da je upućen preliminarni upit kompaniji u Varšavi, koja je po ugovoru zadužena za remont i opravke helikoptera.

Crna Gora je u aprilu 2018. nabavila polovni helikopter Bell-412EP, a potom u septembru iste godine dva nova višenamenska helikoptera Bell-412 EPI.

Za ove letelice Vlada u Podgorici izdvojila je 30 miliona evra. Helikopteri su namenjeni pored transporta i za misije potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR), medicinsku evakuaciju (MEDEVAC), gašenje požara i pomoć stanovništvu.

Vazduhoplovi koji su nabavljeni 2018. najavljeni su kao "najznačajnije opremanje crnogorske vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrda odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti".

Uz ova tri helikoptera, Vojska Crne Gore raspolaže i sa dva helikoptera Bell-505 Jet Ranger NX, koji su zamenili Gazelle nasleđene iz RViPVO zajedničke države u ulozi lakoh transportnog i helikoptera za osnovnu obuku.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džemo Zastavnik

    22. mart 2024. | 09:17

    Hehehe mehanicar startovao maßinu jer zna da piloti ne znaju a oni nisu mogli da se dogovore ko će da vozi,svi odbijali jer ih mrzi a motor crko dok su se oni svađali...sad cela crna gora mora da se učipi za novi motor...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>