• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pad Crnog jastreba u Kolumbiji: Poginula četiri pripadnika vojske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rečima komandanta Nacionalne armije, generala Luisa Ospine, Black Hawk je leteo iznad područja džungle Ungja i prevozio je zalihe u vojnu bazu Kuti binasional

  • 0
Novo vojno naoružanje Hrvatska APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

U nesreći helikoptera kolumbijske vojske (Ejercito de Colombia) Sikorsky UH-60L Black Hawk prilikom sletanja poginula su četiri vojnika.

UH-60L (vojne oznake EJC2188, serijski broj 703920) je poleteo iz ruralnog područja opštine Karepa, a srušio se na području vojne baze Binasional Kuti, koja se nalazi u pograničnom prostoru između Kolumbije i Paname. Do incidenta je došlo u poslednjoj fazi leta, neposredno pred sletanje.

U letilici je bilo sedam vojnika i oficira, a istraga će pokazati koji su uzroci za nesreću, javlja portal Breaking News Net.

Poginuli su major Karol Garsija, kapetan Dario Bernal Toloza, poručnik Džon Barbosa i podnarednik Havijer Reino. Udes su preživeli narednik Džonatan Del Rio, kaplar Alehandro Gutijerez i redov Prada Suarez Galindo, koji su prebačeni u medicinsku ustanovu gde im je pružena pomoć.

Prema rečima komandanta Nacionalne armije, generala Luisa Ospine, Black Hawk je leteo iznad područja džungle Ungja i prevozio je zalihe u vojnu bazu Kuti binasional.

"Duboko žalim zbog gubitka heroja naše vojske na dužnosti. Naredio sam da se učine svi neophodni napori da se pomogne ugroženom osoblju i pruži podrška njihovim porodicama“, izjavio je general Ospina, prenosi portal La Razon.

Major Garsija bio je pilot helikoptera, poručnik Barbosa je bio kopilot. Kapetan Toloza i podnarednik Reino bili su pripadnici  46. pešadijskog bataljona Voltigerosa sa sedištem u Karepi.

Sikorsky UH-60 Black Hawk jedan je od najšire rasprostranjenih helikoptera koji je u floti Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF), Armije (US Army), Mornarice (US Navy) i Obalska straža (US Coast Guard). Koriste ga i oružane snage Kolumbije, Japana, Južne Koreje, Australije, Grčke, Turske, Švedske, Tajvana, Brazila, Izraela, Slovačke, Poljske, Filipina, Meksika, Tajvana, Hrvatske, a od nedavno i Albanije, o čemu je portal Aero pisao.

Black Hawk je višenamenski helikopter za prevoz ljudi i tereta, ali i za vatrenu podršku. Uobičajeno naoružanje ove letelice su dva mitraljeza kalibra 7,62 mm postavljena na podu kabine, po jedan na bočnim stranama.

Od 1974. do januara 2023. proizvedeno je više od 5.000 letelica u raznim varijantama u fabrici Sikorsky.

U popularnoj kulturi poznat je po filmu Pad crnog jastreba (Black Hawk Down) režisera Ridlija Skota iz 2002. godine koji opisuje događaja iz Somalije kada su lokalne snage u jednom danu oborile dva američka helikoptera ovog tipa.

(Aero.rs)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>