• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potvrđena smrt petorice marinaca iz helikoptera CH-53E koji se srušio u San Dijegu

Vreme čitanja: oko 1 min.

O udesu helikoptera bio je obavešten i predsednik SAD Džozef Bajden, koji je u tom trenutku bio u avionu Air Force One na letu prema Njujorku

  • 0
Helikopter Super Stallion Foto: Shutterstock

Korpus mornaričke pešadije SAD (US Marine Crops) potvrdio je juče danas smrt pet svojih pripadnika, posade helikoptera koji se tokom nevremena srušio u planinama nadomak San Dijega.

Teški helikopter CH-53E Super Stallion poleteo je iz vazduhoplovne baze Krič u blizini Las Vegasa i trebalo je da sleti u blizini San Dijega, međutim iz helikoptera su zatražili pomoć.

Helikopter je nestao u utorak veče sa radara dok se vraćao u bazu marinaca u Miramaru posle trenažnog leta severozapadno od Las Vegasa, prenosi AP.

Ostaci letilice su locirani u sredu ujutru blizu planinskog naselja Pajn Veli, na sat vremena vožnje od San Dijega.

Spasilačke službe su i pored loših vremenskih uslova, kiše i snega u planinskoj oblasti tragali za posadom letelice u sastavu 361. helikopterske eskadrile 3. vinga (Marine Heavy Helicopter Squadron 361, 3rd Marine Aircraft Wing) američkih marinaca.

U potrazi su učestvovale i savezne agencije, kao i kancelarija šerifa okruga San Dijego i Civilna vazdušna patrola (Civil Air Patrol).

Helikopter Super Stallion Foto: Shutterstock

O udesu helikoptera bio je obavešten i predsednik SAD Džozef Bajden, koji je u tom trenutku bio u avionu Air Force One na letu prema Njujorku.

"Porodicama naših poginulih saboraca izražavamo najdublje saučešće i nudimo svu pomoć i podršku u ovim teškim vremenima", navodi se u saopštenju 3. vinga koje je izdato tim povodom.

CH-53E jedan je od najvećih helikoptera u upotrebi na svetu, sa nosivošću do 55 vojnika ili 13.5 tona tereta. Podvešeno ispod trupa, može poneti i preko 16 tona pa se neretko viđa kako prenosi vozila, artiljerijka oruđa ili čak avione ili druge helikoptere.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>