• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Flightradar24: Novi helikopter H145M stigao iz Nemačke u Srbiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fotografije pokazuju upravo ovaj primerak helikoptera u bojama srpskog RViPVO tokom obuke pripadnika RViPVO u Nemačkoj što navodi na zaključak da je verovatno u pitaju prvi helikopter iz nove tranše od deset naručenih letilica koji je stigao u Srbiju

  • 0
Airbus Helicopters H145M D3 SDMG / @matthiasboehmler

Prema podacima servisa za praćenje letova Flightradar24, helikopter Airbus H145M registarske oznake D-HADQ uputio se juče popodne iz Graca prema aerodromu Batajnica, odnosno Pukovnik-pilot Milenko Pavlović. 

Fotografije koje je Aero.rs objavio još u novembru pokazuju upravo ovaj primerak helikoptera u bojama srpskog RViPVO tokom obuke pripadnika RViPVO u Nemačkoj što navodi na zaključak da je verovatno u pitaju prvi helikopter iz nove tranše od deset naručenih letilica koji je stigao u Srbiju.

513 Flightradar24.com
Jedan primerak (sa ispisanim vojnim evidencijskim brojem 12506 ali još uvek prekrivenom oznakom RViPVO), u naoružanoj varijanti stigao je takođe preko Graca početkom novembra.

Ovaj helikopter korišćen je za ispitivanje različitog naoružanj od strane Airbus Helicopters na poligonu u Nikincima. To je potvrđeno i Predsedniku Srbije prikikom obilaska 23.11. na batajničkom aerodromu.

Svi helikopteri iz nove tranše su varijante D3, sa novim 5-krakim rotorom.

H145M D3 Salinger Igor
Od strane pripadnika RViPVO i Airbus Helicopters koji su bili postrojeni ispred helikoptera, predsedniku Vučiću tada je rečeno kako zahvaljujući novom rotoru helikopter ima manje vibracije ali i da je "znatno tiši" od standardne varijante sa 4-krakim rotorom što "može dosta da znači u borbenim dejstvima"

Tom prilikom predstavnici Airbus Helicopters su se pohvalili su se predsedniku Srbije da je lakše i jednostavnije održavanje novog rotora, kao i da će "svi naručeni primerci biti isporučeni sledeće godine" na šta im je on uzvratio sa "ako budemo zadovoljni naručićemo još".

Na ranije pitanje Aero.rs, Ministarstvo Odbrane je potvrdilo da je u Nemačkoj u toku obuka pripadnika RViPVO, konkretno 890. mhe Pegazi koja do sada nije koristila ovaj tip helikoptera.

"Preobuka pilotskog i tehničkog sastava 890. mešovite helikopterske eksadrile 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO za helikoptere H-145M u Saveznoj Republici Nemačkoj je u toku. Raspodela helikoptera H-145M u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, biće izvršena nakon njihovog prijema i uvođenja u operativnu upotrebu", naveli su u MO za portal Aero.rs

H145M RViPVO Salinger Igor
Prvih devet helikoptera ovog tipa, od toga pet za RViPVO i četiri za Helikoptersku jedinicu MUP, naručeno je krajem 2016. godine. Prvi za Vojsku Srbije isporučen je nešto manje od dve godine kasnije.

Kako je tada saopšteno, ukupna vrednost ugovora bila je za prvih devet H145M oko 105 miliona evra, ali ga treba gledati u okviru znatno šire saradnje srpske namenske industrije sa evropskim proizvođačem helikoptera.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>